Читај ми!

Вучевић за Радио Београд: Србија треба да истраје на захтеву да се део наших снага врати на КиМ

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је за Радио Београд 1 да Србија треба да истраје на захтеву да се део наших војника и полицајаца врати на Космет. Наводи и да је све што ради администрација у Приштини и Аљбин Курти усмерено ка томе да Срби кажу да су уморни и да је немогуће живети и опстати на Косову и Метохији.

У интервјуу за емисију "У средишту пажње" Првог програма Радио Београда Милош Вучевић оцењује да је ово тежак период за Србију и да смо, као држава и народ, изложени великим притисцима.

Сматра да смо на корак од тога да Приштина крене у коначни обрачун са Србима, али и верује да ће КФОР испунити своју мисију и обезбедити мир и сигурност. Наглашава и да Србија има разрађене планове за сваки могући сценарио и да неће дозволити нову "Олују".

Најављује да ће Влада, уз присуство председника Србије Александра Вучића, сутра расправљати о захтеву који ће бити упућен КФОР-у, а у којем се тражи повратак дела наших војника и полицајаца на Космет.

 

Упркос порукама које стижу из западних земаља, Србија би требало да истраје на захтеву да се у јужну покрајину врати део наших полицајаца и војника. То право проистиче из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација коју нико није ставио ван снаге.

Они који сматрају да за тим нема потребе, поништавају Резолуцију и стављају себе изнад Савета безбедности, каже министар Вучевић. Додаје, ипак, да није изненађен таквим реакцијама иако је, каже, очекивао мало више стрпљења с њихове стране.

На питање како коментарише изјаву специјалног америчког представника за Западни Балкан Габријела Ескобара да је Америка снажан гарант косовске безбедности кроз учешће у КФОР-у, Вучевић одговара да Србија од КФОР-а очекује да исте, ако не и јаче гаранције за мир и безбедност, пружи и српској заједници на Космету.

 

Да ли се КФОР-у може веровати када каже да неће дозволити насиље питање је без одоговора, али, како каже министар, немамо другог саговорника на ту тему.

Од њих очекујемо да делују у складу са својим мандатом, да осигурају мир и безбедност и да се не баве политичким питањима и статусом наше јужне покрајине, каже Вучевић. Истиче да Србија остаје посвећена политичком договору, дијалогу и миру, али и да има разрађене планове за сваки могући сценарио. Нову "Олују" , каже, нећемо дозволити, а Србе са Космета позива да избегну сваки сукоб са КФОР-ом и ЕУЛЕКС-ом.

"Рат у Украјини утицао на процес опремања наше војске"

 

Министар каже да је, уз политичке и безбедносне последице, рат у Украјини утицао и на процес опремања наше војске. Договорене , чак и плаћене поруџбине из Русије и Кине су на чекању и за сада се не назире могућност реализације тих уговора. Испада, како оцењује, да су санкције које је Запад увео Русији уствари погодиле нас.

Проблем постоји и са транспортом наоружања из Кине, а када тражимо да склопимо уговоре о набавци са западним земљама, нема одговора или следе условљавања, каже министар.

Задовољан је буџетом који су Министарство одбране и Војска Србије добили за наредну годину, а који износи 160 милијарди динара, односно 2 одсто БДП-а. Истиче да је важно што ће припадницима Војске Србије од јануара плате порасти за 25 одсто, а повећање од 12,5 одсто добиће и запослени у Министарству одбране који нису директно укључени у функционисање војске. У буџету су предвиђена и средства за опремање војске и улагања у наменску индустрију.

Када је у питању расправа о евентуалном враћању обавезе служења војног рока која се често покреће у јавности, министар каже да је то озбиљно питање које захтева стручну анализу и процену.

Новац потребан за спровођење такве одлуке је важна ставка, али, како каже, није пресудан.

Важно је, додаје, да сви знају да прича о враћању обавезе служења војног рока никако не значи да се Србија спрема за рат. Нама су људи који би прошли ту врсту обуке потребни и за реаговање у ванредним ситуацијама, а сведоци смо да у тим тренуцима сви траже помоћ војске и полиције.

Вучевић закључује да одлука још није донета, али да се о враћању обавезног војног рока мора размишљати. Лично сматра да би то било корисно и истиче да га је војни рок који је служио у Гњилану значајно обликовао, и као човека и као мушкарца.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару