Читај ми!

Скупштина града Београда усвојила развојни план до 2030.

На седници Скупштине града представљени планови за развој Београда до 2030. године. Усвојена је одлука о контроли буке из угоститељских објеката, а било је речи и о иницијативи грађана за решење проблема који су претходних месеци мучили Београђане у вези са градњом на зеленим површинама у новобеоградским блоковима и Улици кнеза Вишеслава.

На стратешком документу који су усвојили одборници радили су представници Скупштине града али и стручњаци факултета, удружења грађана и појединци, њих више од 300, последњих 14 месеци. Горан Весић, заменик градоначелника рекао је да мисли да постоји десет ствари по којима ће се до 2030. Београд разликовати од овог садашњег.

"Београд ће имати метро, дужине 42 километра са 44 станице. Ту је приградска железница са 500 полазака, уместо досадашња 104", наводи Весић.

Тврди да ће град имати преко 100 паркова, обновљен Теразијски плато, и изграђен линијски парк. Просечна плата у Београду биће 200.000 динара, а девет од десет кућа имаће канализациони прикључак. Биће изграђено пет фабрика за пречишћавање отпадних вода, додаје Весић.

Према Плану стратешких и оперативних циљева развоја до 2030. године Београд ће имати седам нових мостова, два на Дунаву, два нова пешачко-бициклистичка моста, два нова за БГ воз, као и Нови савски мост.

План предвиђа да сва возила градског превоза користе гас или ће бити електрична. До 2030. требало би да буду изграђена још два тунела и више од 150 километара бициклистичких стаза.

Зоран Вулетић из Грађанског демократског форума рекао је да је ово само списак лепих жеља.

"Нико од нас није против метроа, сви само за, али не да прва линија иде овако како сте ви замислили", истиче Вулетић.

Одборници су усвојили и одлуку која ће омогућити повезивање ТЕНТ-а са даљинским грејањем у Београду, чиме ће бити смањена потрошња и за трећину куповина гаса.

Усвојена је и одлука о начину контроле буке из угоститељских објеката. Сада ће се плаћати казна, односно одузимаће се средство са ког се емитује бука. Овај посао поверен је Комуналној милицији.

"Добили смо нове уређаје, прошли смо обуку, спремно чекамо ступање одлуке", тврди в. д. начелника Комуналне милиције Иван Дивац.

Опозиција са новинарима ван градског парламента

Пред почетак седнице, представници више опозиционих странака које не учествују у раду Градске скупштине одржали су конференцију за новинаре испред зграде у Улици краља Милана.

Борко Стефановић из Странке слободе и правде тврди да ће та партија у Београду формирати антикорупцијски тим, са стручњацима који ће проверити све афере и штетне уговоре.

На основу одлуке која је данас усвојена, Јавно предузеће "Београдводе" преузима обавезу да чисти простор око плутајућих објеката и да за то наплаћује таксу од власника. То предузеће купиће бродове који ће сакупљати отпад са воде.

"Досадашњим прописима власници су имали ту обавезу, али се показало неодрживим. Није логично да се ослободе. Не треба да се кажњавају, али не треба ни да се ослобађају", каже подсекретар Секретаријата за привреду Раденко Дурковић.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић рекао је да су прихваћене иницијативе грађана, што значи да неће бити градње на зеленим површинама у савским блоковима. То ће, како је рекао, сутра бити избачено из плана генералне регулације. Такође, неће бити ни проширења Улице кнеза Вишеслава.

Следећа седница Скупштине града биће одржана у фебруару.

понедељак, 05. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару