Читај ми!

Османи: Београд под утицајем Русије изазива дестабилизацију у читавом региону

Косовска председница Вјоса Османи оптужила је власти у Београду да на северу КиМ "показују тенденцију заоштравања безбедносне ситуацију, под утицајем руских кругова и да покушавају да изазову дестабилизацију у читавом региону", док за Приштину каже да "само испуњава правни аспект".

"Косово испуњава само правни аспект и не постоји тенденција Косова да заоштрава безбедносну ситуацију. Напротив, такву тенденцију отворено манифестује српска страна која, под утицајем руских кругова, покушава да изазове дестабилизацију у читавом региону Балкана", рекла је Османи током разговора са председницом Европске комисије Урсулом Фон дер Лејен.

У саопштењу из кабинета Вјосе Османи, она је затражила "да цела међународна заједница осуди дестабилизирајуће тенденције Србије".

Што се тиче дијалога са Београдом, Османи је нагласила "да је Косово конструктивна страна и да крај треба да буде уз узајамно признање, као једино решење за трајни мир у регион".

Османи је навала да у Приштини имају јасан пут напред и да је његова будућност у Европској унији, и додала да ЕУ треба да има јасну стратегију за интеграцију Западног Балкана, која укључује и Косово.

"Кашњења у овом процесу нарушавају кредибилитет ЕУ. Косово већ испунило све критеријуме за либерализацију визног режима", рекла је Османи и затражила од ЕУ да испуни своја обећања дата Приштини и да га државе чланице ЕУ поштују.

Урсулом Фон дер Лејен сусрела се и са премијером Аљбином Kуртијем, а медијима ће се обратити током обиласка једног обданишта у Приштини изграђеног средствима ЕУ.

Након Приштине председница Европске комисије долази у Београд.

Посета Урсуле фон дер Лајен Приштини и Београду догађа се у тренутку када се од ЕУ очекује јако посредовање ради решавања кризе на северу Kосова, избиле пре 10 дана распоређивањем снага специјалне јединице косовске полиције у близини административних пунктова и увођења реципроцитета на аутомобилске таблице из централне Србије, због чега су Срби из северних општина блокирали магистралне путеве и одбијају да примене одлуку о реципроцитету.

недеља, 01. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару