Читај ми!

Вучић: Србија наставља европски пут, али чува право на свој став

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће наставити да се бори за инвестиције, да ће Србија наставити свој европски пут, али да ће чувати свој образ и право на став и мишљење, право да не руши традиционално историјска пријатељства, зато што је то неко тражио због дневно политичких ствари.

Александар Вучић је, у изјави новинарима, након обиласка радова на Клиничком центру, рекао да је, без обзира на то колико се неком у Европи и свету замерио, поносан на свако слово које је изговорио током посете комесара Оливера Вархељија.

"Знам да нећемо лако имати председника који ће имати довољно мудрости да никога не увреди, а довољно храбрости да каже што сви виде и мисле, али не сме да каже. Ја ћу наставити тако да радим", подвукао је Вучић.

Председник Србије наводи да је Србија спремна много тога да уради да би поправила оно што је у извештају Европске комисије оцењено као недовољно добро.

Наводи да се од медија већ почело и да је доста урађено, и изразио наду да ће се и други прикључити и показати постовање према медијима и новинарима.

"Полиција и БИА раде фантастичан посао, јер се истог секунда реагује на претње или увреде новнарима, а биће још ефикасније", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање шта ће се предузети како би тамо где смо оцењени лошије у извештају ЕК били бољи.

Вучић је нагласио и да је срећан што код нас није било убистава и рањавања новинара и да је уверен да је важно показати поштовање према новионарској професији, праву да се постави питање и другачијем ставу, као што очекује и да се њему дозволи да каже онио што мисли.

Подсетио је и на случај напада новинарке испред њене тв куће, и додао да сада неки политичари не дозвољавају појединим медијима ни да се уђе у њихове просторије.

"Напредак мора да буде управо тај да саслушате људе и да одговорите људима, бас као сто сам ја урадио сада, и када се у нечему не слажемо. Демократска тековина је да људи имају право да поставе свако питање и да мисле својом главом, као и да одгворите оно што желите и да се чује друга страна", указао је председник.

Што се тиче примедби о правосуђу, каже да није сигуран да је проблем у независности, већ више у ефиаксности, али да смо у потпуности спремни да сарађуемо са ЕУ и видимо шта можемо да исправимо.

"Много тога имамо да урадимо, много ћемо да радимо и верујем да ћемо по том питању постићи боље резултате", рекао је Вучић.

Када су у питању економски резултати истиче да тешко можемо да будемо бољи јер смо већ на првом и другом месту у Европи.

Народ ће да процени да ли сам крив или не

Oдговарајући на молбу да прокоментарише захтеве дела опозиције, која се састала са евроспким комесаром за проширење Оливером Верхејијем, да се зауставе европске инвестиције због недостатка владавине права, рекао је да свако има право да тражи шта хоће, а да је он тражио инвестиције да би запослили грађане, градили путеве.

Они, каже Вучић, траже, дакле, да се не запосле грађани, да би дошли на власт без избора.

Наводи да је спреман да преузме на себе политичку одговорност за сваку изговорену реч и вођење политике која подразумева сарадњу са Кином и Русијом, набавку оружја и за полицијски час током епидемије...све оно на чему му замера Европска унија, и да ће, на крају, народ проценити да ли је за то крив или не.

"Не мислим да сам починио кривично дело, могу да сносим само политичку одговорност", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара које су последице по грађане његове "одговорности" за такво вођење политике.

Истакао је да су парламентарни избори били, да се ближе избори за Град Београд, али и да њему ускоро истиче мандат, те ће, поручује председник, на тим изборима грађани одлучити да ли је његова политика била добра или не.

"Ја сам крив за ствари које су нам замерене у извештају Европске комисије, суштина је у томе да сам спреман да платим сваку врсту политичке цене и да нико други није одговоран до ја", поручио је Вучић.

Приметио је да је у извештају Европске комисије "добро адресирано" ко је крив за те "пропусте" Србије, и да се то односи на њега, те им поручује да је "то тачно и да док они то критикују, он се на своју политику поноси".

"Народ ће да да оцену да ли сам крив да се уведу теже мере против короне, ја сам на то поносан, зато што сам учествовао у спасавању хиљаду живота", рекао је Вучић.

Додао је да је та одлука била тешка, да се никоме није допала, али да је спасила многе животе.

"То ће, на крају, народ да проценити", закључио је председник.

Истакао је да је поносан што је Србија тешким мерама успела да буде успешнија од земаља које су финансијске јаче.

"Морамо да гледамо да наставимо да се боримо, подижемо БДП, а да истовремено људи могу да живе. Није лако наћи средину. Дивим се нашим лекарима и захвалан сам свима који су радили најтежи посао у овом периоду. Они заслужују наше вечито признање. О њима морамо да размишљамо за годину и две године, јер су буквално чували живот Србије", објаснио је председник.

Оружјем се ништа не решава, неће бити нових Олуја

Поводом навода да су српрске службе указале да се спремају организоване провокације и напади Албанаца на Србе на КиМ, у циљу стварања нестабилности, председник Србије је поручио да неће бити нових Олуја, нити погрома српског становништва са КиМ.

На питање како то коментарише и како ће држава заштити људе на КиМ, Вучић је одговорио да то није лако, јер Србија нема ефективну контролу на Космету, али је, каже, мудром политиком и разговорима успевала да сачува највећи део српског народа на Косову и Метохији, што ће чинити и даље.

"Али, и већ сам то говорио, неће бити нових Олуја, ни погрома становништва и при томе стојимо. А, борићемо се дипломатски, обавештаваћемо, упозоравати...", одговорио је Вучић на питање новинара поводом написа у неким медијима да су српске службе упозориле врх државе да ће Срби на КиМ у наредним данима бити мета организованих провокација и напада Албанаца.

Председник је рекао да лично жели да верује у разум и да и Албанци схватају да се ништа не решава оружјем, вех да једино разговорима, хладне главе и комрпомисима можемо до бољег живота и за Србе и за Албанце.

Медији су данас пренели да су српске службе упозориле врх државе да ће Срби на КиМ, нарочито они у енклавама, у наредним данима биће мета организованих провокација и напада Албанаца, а све у циљу стварања нестабилности која би довела до поновног застоја у дијалогу Београда и Приштине као и опструкције сарадње са Специјалним судом у Хагу.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару