Одлука о неотварању грчке границе донета на пречац, шта кажу у српском МСП-у

Министарство спољних послова није било упознато са информацијом да грађани Србије не могу да путују у Грчку ни из Бугарске, ни из Северне Македоније, изјавио је генерални секретар министарства Вељко Одаловић.

Грчка граница није отворена за држављане Србије, како је првобитно било најављено. У ту земљу могу ући само држављани Европске уније.

Вељко Одаловић је рекао да је и недавни сусрет између министра Ивице Дачића и шефа грчке дипломатије Никоса Дендиаса прошлог петка одржан у смеру да се пронађе решење за прелазак грчке границе за српске држављане.

"Десило се да током дана у коме су два министра разговарала, надлежно грчко тело за праћење епидемиолошке ситуације и режима отварање границе, донесе одлуку која није била у духу онога о чему су два министра разговарала, па је и за њих то било изненађујуће", рекао је Одаловић за Танјуг.

Генерални секретар је нагласио да ни грчко Министарство спољних послова, нити грчка дипломатска представништва нису били обавештени о томе да се мере отварања границе не односе на држављане Србије.

"Ово је њихов унутрашњи проблем недостатка координације и грчки МСП није знао какве ће мере бити предузете", подсећа Одаловић.

Додатни проблем се створио, каже, што је Северна Македонија донела одлуку о транзиту, која је добра мера, али се она није могла реализовати јер је грчка граница била затворена.

Одаловић наглашава да је од данас дозвољен улазак у Грчку за држављане Европске уније и спрске држављане које имају боравишне дозвоље у земљама Европске уније, а и такође у хитним случајевима.

"У току дана појавили су се најаве да ће грчко Министарство спољних послова покушати са надлежним телом у тој земљи да усагласи мере уласка на њену територију, а да ли ће се вечерас до 23 часова то уредити остаје да видимо", каже Одаловић.

Како је нагласио, та одлука зависи искључиво од грчких органа, али Министарство спољних послова и Амбасада Србије у Атини помно прате ситуацију како би имали што прецизније информације за наше грађане који су већ кренули и налазе се у незавидној ситуацији.

Шта може да уради Министарство 

Додаје да министарство у овом тренутку не може ништа друго да уради сем што подсећа на оно што је претходно било договорено и наглашава да је врло рационално и корисно да се мера промени.

Истиче да је 1. јул постављен као оквир шире либерализације и додаје да остаје отворено питање да ли ће у међувремену бити усвојене олакшице за држављане Србије.

Додаје и да нису отворене границе Грчке нити према Турској, нити према Северној Македонији и Албанији.

Упитан да ли и како су грађани Србије могли да добију информацију да не могу, како је раније најављено, да путују у Грчку од 15. јуна, Одаловић каже да су ту информацију могли да сазнају у дипломатским представништвама држава у које путују.

"Овде чак ни дипломатско представништво Грчке није имало прецизну информацију", указао је Одаловић и додао да су они тек сазнали ту информацију када је Службени лист Грчке "угледао светлост дана".

Каже да се нада се да ће се превазићи ова врло тешка ситуација у којој смо се нашли и ми и Грчка, а највише грађани на границама.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару