"Могуће да Србија и Црна Гора уђу у ЕУ пре 2025."

Председник Европског парламента Антонио Тајани изјавио је на конференцији "ЕУ - Србија 2018: инвестиције, раст и запошљавање" да је могуће да Србија и Црна Гора буду чланице ЕУ пре 2025. године.

Тајани је рекао да је оптимистичан по питању отварања нових поглавља и затварању неких која су већ отворена.

Тајани је на конференцији у хотелу "Метропол" најавио да ће Жан Клод Јункер и Доналд Туск, председници Европске комисије и Европског савета, посетити Србију и да ће поручити да је Србија важна, као што је важно да ЕУ буде важна Србији, а такође је изразио задовољство што је више од половине грађана Србије за чланство у ЕУ.

Србија је водећи кандидат за чланство у ЕУ захваљујући својим постигнућима, рекао је Тајани и захвалио председнику Александру Вучићу и Влади Србије на ангажовању.

"Данас сам после састанака оптимистичнији него јуче због снажног ангажмана председника и Владе Србије. То је порука за инвеститоре која долази из Београда у Европу", рекао је Тајани.

Председник Европског парламента каже да се мора ојачати сектор малих и средњих предузећа и реална економија како би се смањила незапосленост и отворила нова радна места.

"Србија је део Европе"

Тајани је више пута истакао да је Србија део Европе и да су Срби Европљани, јер дели исте вредности, историју и идентитет.

"Овде смо у Европи, нисмо изван Европе", напоменуо је Тајани, који је објаснио да је у посети региону као председник Европског парламента како би допринео јачању веза, те поновио да је 2018. година – година шансе за регион.

Рекао је да је важно да се ради на унапређењу људских права и демократије, иако то није лако, ни неким другим земљама, али то се, каже, "мора урадити".

"Није лако бити члан ЕУ, али ви радите добро и на том сте путу. Корак по корак, постаћете чланица ЕУ. Ви сте на почетку нове ере. Разговарао сам са председником (Вучићем). Није лако променити се из комунистичког режима ка демократији, али нама је важно да разумемо који су ваши проблеми", рекао је Тајани.

Председник Европског парламента рекао је да се поред смањења незапослености младих мора радити на сузбијању илегалних миграција, као и на повећању безбедности.

Србија је, каже, кључни играч на Балкану и важна је за изградњу мира и стабилности.

"Није лако вама да будете играч, али су нам потребни ваши напори за мир", поручио је Тајани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару