Тачи: Ако посланици изгласају иницијативу, потписаћу закон

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је у интервјуу за „Глас Америке" на албанском језику да би прекршио Устав ако не би потписао закон, уколико посланици у парламенту изгласају ицнијативу за опозив одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК.

"То је моја уставна и законска обавеза и не могу да негирам или одбацим вољу посланика", рекао је Тачи.

Поновио је да је формирање тог суда за њега "историјска неправда", али и да, како је рекао, процес који он води има за циљ успостављање Специјалног суда.

"То сам урадио да би одржали наше партнерске односе са САД, ЕУ и НАТО-ом", рекао је Тачи, наведено је у Унмиковом прегледу штампе.

Коментаришући упозоравајућа реаговања међународних представника у случају да буде изгласана иницијтива за опозив одлуке о Сепцијалном суду, Тачи је оценио да има претеривања и непотребних реакција које су, како је рекоа, изазвале "панику међу грађанима".

"Требало би да буде јасно да посланици доносе одлуке у Скупштини, људи који су директно изабрани од грађана...а не позиви одређеног амбасадора да је 'вечерас време да се баци сузавац на Скупштину'. Мислим да ти позиви озбиљно крше демократију на Косову", закључио је Тачи.

Берлин и Париз упозоравају косовске лидере о последицама

Француска и немачка делегација званичника стигла је у Приштину због хитне мисије спречавања било какве инцијативе да се укине Специјални суд.

Делегација је имала сусрет са косовским председником и премијером, Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем и упозорила их је на "огромне последице" уколико дође до укидања Специјалног суда, пише Коха диторе, преноси Унмик у прегледу косовске штампе.

Немачка амбасада у Приштини саопштила је да су разлог посете делегације из Париза и Берлина недавни покушаји да се укине закон о Специјалном суду, навела је Коха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи