Полемика ДС-а и СНС-а о статуту града Београда

Демократска странка истиче да се противи промени статута града Београда током изборне кампање и наводи да би то требало оставити новој скупштинској већини. Напредњаци одгаворају да са грађанима разговарају суштински и да ће на тај начин приступити евентуалној промени статута.

Шеф одборника ДС-a у Скупштини града Београда Балша Божовић изјавио је данас да су их зачудиле најаве из градске власти о томе да ће до краја јануара бити промењен Статут града, јер се то, како каже, никада није радило у сред изборне кампање.

Божовић је новинарима у Скупштини града рекао да би тим изменама општине добиле веће ингеренције, навео да СНС покушава да задржи власт, износећи податак да напредњаци у 15 од 17 општина имаju већину, и тако, каже, могу да воде град.

"Ни данас нисмо добили дефинитвно од председника Скупштине града да је ово последња седница пред изборе" рекао је Божовић који сматра да ће, у зависности од процене како ће се проћи на изборима, "заказати још једну седницу у јануару, када ће "кукавички променити Статут града".

Он је додао да сама промена Статута није спорна, али јесте мењање акта у кампањи, и да то треба оставити новој скупштинској већини.

Упитан шта мисли о томе што је влада дозволила граду да запосли још 3.500 људи, Божовић је рекао да се ослобађају места за нове уговоре о делу "како би власт покушала да намакне већину коју нема. 

Реаговао је одборник СНС-а у Скупштини Града Владимир Орлић који је рекао да се СНС води идејом да разговара са грађанима суштински, да ће на тај начин приступити и том питању, а да ли ће Статут и бити промењен пре избора, зависи од резултата тих разговора.

"Ако хоћемо да постигнемо неке добре ствари, а закључимо да то можемо да урадимо у реалном року, на квалитетан начин, то увек вреди урадити", рекао је Орлић.

Орлић је рекао да СНС жели да утврди шта може да се учини како би се општинама вратиле надлежности, које су им одузете централизацијом коју су извршлили припадници "тајкунско-лоповског триа и њихових сателита", како би „ценгтрализовали град, а моћ концентрисали у својим рукама, без чега не би били у позицији да девастирају град, а да се сами богате".

Огласио се и Градски менаџер Горан Весић који је оценио да изјава функционера ДС-а Балше Божовића потврђује оно што грађани одавно знају - да су Божовић и његова странка увек против грађана Београда.

Измена Статута града која је управо спроводи се ради само да би највиши правни акт града ускладио са изменама закона који су се у међувремену догодиле као и да се општинама врате оне надлежности које могу да се врате у складу са постојећим Уставом и законима, рекао је Весић.

"Овом изменом Статута делимично исправљамо штету коју су грађанима Београда нанели Đилас, Шапић, Шутановац односно Демократска странка 2008. године када су узели све надлежности градским општинама и све централизовали како би могли да отимају, краду и пљачкају грађане Београда" указао је градски менаџер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи