Брнабићева за Економист: Вучић гура све либералне ствари у Србији

Председник Србије Александар Вучић је тај који гура све истински либералне ствари у Србији, изјавила је премијерка Ана Брнабић оценивши да је он начинио "храбар потез" када је њу именовао за председницу српске владе.

Ана Брнабић је у опширном интервјуу за лондонски Економист радио рекла да никада није упознала некога ко толико напорно ради на себи.

"Он разуме грешке које је правио у прошлости, грешке које данас прави, учи се и унапређује. То је особина за дивљење коју би требало да има више политичара на Балкану. Мислим да сви можемо од њега да учимо", рекла је Брнабићева.

Додала је да је, када се придружила Влади Србије у августу 2016. као министарка за јавну управу и локалну самоуправу, схватила да је веома лако радити са Вучићем.

На питање да ли је "либералнија" од њега, Брнабићева је рекла да је "свакако тако на површини", али да је немогуће то поредити јер, како је објаснила, она нема толику моћ.

"Ја немам јаку политичку странку иза себе. Имам њихову подршку у парламенту, али ја нисам члан странке, па је мени лакше да будем либералнија. С друге стране, он је тај који је гурао све истински либералније ствари у Србији", рекла је Брнабићева.

Као пример, навела је да је Вучић стао иза Бриселског споразума истичући да је због тога био жестоко критикован.

Премијерка је истакла и да се Вучић залагао за "веома непопуларне, али веома потребне, мере финансијске консолидације", као и да је подржао Закон о раду.

Посебно је нагласила да је Вучић био тај који је био за прву жену премијера, која је декларисани припадник ЛГБТ популације.

Поводом критика да је Вучић тај потез повукао јер је то било корисно за владајућу коалицију, Брнабићева је оценила да је "то лако рећи", али не и учинити у Србији.

"Мислим да је то био храбар политички потез, а да је данас лако критиковати то као пи-ар трик", рекла је Брнабићева.

Упитана да ли је оклевала када јој је понуђено место премијера, премијерка је рекла да је њена једина брига била да нема довољно искуства и да се питала да ли ће моћи да ради тај посао, а Србија, нагласила је, нема времена за губљење.

Ипак, Брнабићева је рекла да је веровала у себе и да је имала подршку председника Србије, који је претходне три године био премијер, чак и областима које нису њена јача страна.

"Мислим да брзо учим, много се трудим и трудим се да промовишем Србију на најбољи могући начин. Мислим да чиним веома добар тим са председником и да једно другоме попуњавамо пропусте веома добро", поручила је Брнабићева.

Брнабићева о Косову, ЕУ, Русији...

Србија ће у предстојећим месецима покушати да нађе дуготрајно решење за питање Косова и Метохије, изјавила је председница Владе.

"Оно што сада покушавамо да нађемо јесте трајно решење, како се не би оставио отворени проблем", рекла је Брнабићева и навела да ће у предстојећим месецима Србија покушати да нађе дуготрајно решење.

Премијерка је, на питање да ли би употребила реч независно Косово, нагласила да тај израз не би користила, јер би то отворило Пандорину кутију.

Брнабићева је истакла да је ЕУ трајно опредељење и важан циљ Србије, али да се не промовише због новца већ због система вредности.

"Зато желимо да будемо део ЕУ", рекла је она.

На констатацију новинарке да то подразумева и однос према отвореним питањима попут односа Русије и Украјине, председница Владе је рекла да је Србија у последње три-четири године успоставила искрену политику и то највише захваљујући председнику Вучићу.

"Отворено подржавамо Украјину, а са Москвом имамо блиске везе – и традиционалне, верске, енергетске, економске везе и она нам је важна као и ЕУ. А то знају и Путин и Москва", рекла је Брнабићева.

"Срби не суде другима на основу националности"

На питања о Хашком трибуналу и Сребреници, председница Владе је рекла да се у Сребреници догодио страшан злочин због кога се осећа лоше, али не мисли да је то био геноцид.

"Не мислим да је био геноцид. Био је то ужасан, ужасан злочин. Тешко ми је да говорим о томе. Злочин због којег се осећам лоше, због којег се стидим јер је направљен у име Срба, злочин који је створио слику о Србима каква не треба да се ствара, слику о Србима као конзервативним, хомофобичним људима. А Срби нису такви, Срби су отворени, љубазни, срдачни људи, који не цене друге по томе којег су опредељења, већ да ли је неко добар или лош човек. Људи који на крају дана не суде о другима на основу националности. Осећам се ужасно због 90-их и онога што је урађено у име Срба", рекла је Брнабићева.

Председница Владе не мисли да је Хашки трибунал задовољио правду и да је заиста допринео помирењу.

Не слаже се ни са онима који кажу да помирење није био примарни циљ Хашког трибунала.

Рекла би, каже, да се на њега другачије гледало, Хашки трибунал би донео помирење.

На питање шта би могло да буде другачије, Бранабићева је рекла да се неће препирати око пресуда, него у вези са људима који нису били осуђени.

"Мислим да смо имали ужасне злочине у операцији 'Олуја', више од 250.000 људи протерано је из Хрватске, етнички очишћено, имали сте више од 2.000 убијених, и ти људи су били инвалиди или стари људи, али нико није био одговоран на крају дана, сви генерали су ослобођени", рекла је Брнабићева.

На примедбу да јесу осуђени босански Хрвати, она је напоменула да босански муслимани нису.

Нити с косовске стране, косовске тзв. ОВК, не можете да кажете да није било злочина против Срба и других неалбанаца, али сви су слободни, указала је председница Владе.

Истакла је да је њена крајња поента да оставимо то иза себе и гледамо ка будућности, напорно да се трудимо јер долазе нове генерације, а имамо много тога заједничког.

"Једна од контрадикторности у мом именовању (за премијера) била је да је мој деда Хрват. Провела сам много времена у детињству тамо, имам пријатеље тамо, често одлазим тамо и волим да идем тамо. Те ствари показују да имамо много тога заједничког и да треба да гледамо ка будућности", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је некадашња СФРЈ била дивна земља са великим потенцијалом, али да не би поново експериментисала са тим.

"Волела бих да видим уједињен Балкан, без граница, који ради заједно, који се помирио", рекла је она.

"Из Владе нема притиска на независне медије"

На питања о слободи медија, председница Владе је рекла да не види на који начин се доводи у питање слобода медија у Србији, "јер имамо више од 1.600 медија, што је огроман, неодржив број".

Апсолутно је сигурна да може да каже да из Владе нема притиска на независне медије.

"Нисам видела да је било која влада отворенија да позива све медије на своје догађаје, да одговара на питања свих медија", рекла је Брнабићева.

Када ју је новинарка упитала шта би рекла председнику Русије Владимиру Путину, чији су, како тврди, ставови о ЛГБТ популацији познати, Брнабићева је рекла да ће о томе размишљати када га сретне.

"Не знам ни да ли бисмо уопште причали о томе. Али не заборавите да има и земаља у ЕУ које немају баш позитиван став према мањинама и које не поступају добро са мањинама", рекла је премијерка и подсетила на мигрантску кризу приликом које је Србија показала да поштује и примењује вредности ЕУ, чак и боље и више него поједине земље ЕУ.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи