Шинас: ЕК посвећена евроинтеграцијама земаља Западног Балкана

Портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас каже да за евроинтеграције Западног Балкана тренутно постоје перспектива, повећеност, жеља и политичка атмосфера.

Шинас наглашава да су и Европска комисија и председник Комисије Жан Клод Јункер посвећени свим земљама Западног Балкна и да свака од њих има европску перспективу.

"Председник је најавио да ћемо у наредним месецима одлучити како да наставимо са сваком од ових земља кроз извештај који се припрема", најавио је Шинас.

Портпаролка Европске комисије задужена за Западни Балкан Маја Коцијанчић највила је да ће Европске комисија у априлу изаћи за годишњим извештајем који ће дати оцену напретка свих земља у процесу евроинтеграција.

Претходно, 6. фебруара, комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан би требало да пред Европским парламентом представи Стратегију проширења ЕУ на Западни Балкан.

"У питању је процес који је заснован на заслугама. Перспектива је ту. Повећеност и жеља су ту. Политичка атмосфера је ту. Поздрављамо и чињеницу да ће Бугарска (која председава Европским саветом) у мају организовати ванредни самит ЕУ и лидера Западног Балкна како би се нагласило све наведено", порућио је Маргаритис Шинас из седишта Европске комисије у Бриселу.

У Европској комисији наводе да ће европски комесари крајем недеље отпутовати у Софију и разговарати са бугарским званичницима о плановима предстојећег шетомесечног бугарског председавања.

Бугарска је већ, као један од својих приорита, најавила напредак у евроинтеграцијама Западног Балкана. Истовремено, буграски званичници упозорили су ЕУ на чињеницу да су земље Западног Балкана, због све дужег и комплексијег процеса евроинтеграција, почеле да губе наду у своју европску перспективу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи