Aлбанци у Ђаковици блокирали улаз у манастир

Група косовских Албанаца блокирала је јутрос у Ђаковици приступ манастиру Пресвете Богородице, иако је удружење расељених Срба отказало најављену посету због претњи и безбедносне ситуације, наводи на свом "Фејсбук" профилу отац Сава Јањић.

Четири монахиње су остале закључане у манастиру и нису смеле да излазе напоље током блокаде, која је трајала сат времена, јавио је дописник РТС-а.

Литургија није служена нити је ико могао да донесе бадњак.

Како је рекао отац Сава Јањић, јутрос је група косовских Албанаца блокирала приступ манастиру због наводног мирног протеста који је "био прилика да се на божићне празнике изађе у јавност са порукама етничке и верске мржње".

"Наводни мирни протести само су наставак етничког чишћења Ђаковице од Срба који је уследио након 1999, уништавањем српских цркава и кућа", наводи Јањић.

Напомиње да се Срби већ годинама суочавају са негирањем основних верских и људских права, а овај пример показује да хришћани на КиМ не могу свуда слободно ни Божић да прославе.

"Видећемо да ли ће међународни представници у међувремену успети да пруже гаранције за безбедност", каже Јањић.

Подсећа да је блокирани манастир до темеља био спаљен у погрому 2004. године.

"Православно гробље још и данас представља тужну слику савременог варварства и мржње. На жалост, и после 18 година многи наши верници не могу да дођу на Косово и Метохију док они који су овде остали живе у сталној зебњи и неизвесности због етничке мржње која се шири на сваком кораку", каже Јањић.

Додаје да уз неколико изузетака, нико јавно не сме да дигне глас против преовладујућег терора у коме су после рата од косовских екстремиста страдали и многи честити косовски Албанци.

"Није ни чудо што се Косово данас суочава са све озбиљнијим међународним осудама", закључио је Јањић.

Јевтић: Циљ је да Срба у Ђаковици нема

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је најоштрије осудио оне који на највећи хришћански празник шаљу поруке мржње и насиља.

"Ни овај Божић Срби из Ђаковице не могу да дочекају у својим кућама, у својој Ђаковици. Ни овог Божића нема мира у Ђаковици иако су расељени Срби управо из безбедносних разлога, услед јавних пратњи последњих дана, отказали посету манастиру Пресвете Богородице у овом граду. Против кога и чега су протестовали јутрос окупљени Албанци испред манастира у Ђаковици? Наравно, одговор се зна, циљ је исти - да Срба у Ђаковици нема", оценио је Јевтић.

Каже да неће да користи тешке речи, али да захтева у Ђаковици постоји владавина права а не улице.

"Ко је и зашто закључао монахиње у манастиру Пресвете Богородице на Бадње јутро и Бадњи дан у Ђаковици? Ко је и зашто онемогућио служење литургије на овај хришћански велики празник? Ко је и зашто јутрос у Ђаковици забранио уношење Бадњака у цркву? Ко је и зашто монахињама онемогућио да јутрос купе хлеб?", упитао је Јевтић.

Ова питања, додаје Јевтић, поставља својим колегама у Влади Косова, и министру полиције и "свима осталима од којих очекујем не само одговоре и речи осуде већ и конкретна дела у кораке у циљу кажњавања оних који промовишу и шире етничку и верску мржњу и нетолеранцију".

Јевтић каже да, разумејући бол и патњу оних који су током рата страдали било где и на било којој страни, данас постоји обавеза да се ради на успостављању људских вредности у друштву на Косову.

"И нека буду сигурни они који мисле да ће Срби одустати од повратка у Ђаковицу и на Косово - то се неће десити јер ми не одустајемо и то је наша порука и овог Божића јер ми само хоћемо да будемо свој на своме и у Ђаковици али и у Мушутишту и свуда тамо где смо вековима на Косову као народ живели", поручио је Јевтић.

Ракић ће тражити одговорност за Ђаковицу  

Председнк Српске листе Горан Ракић најооштрије је осудио пасивно понашање привремених приштинских институција које нису успеле да обезбеде минимум права за Србије на Косову и Метохији и најавио да ће од надлежних захтевати поптуни извешта и одговорност због онемгућавања Србима из Ђаковице да обележе Бадњи дан и Божић у свом родном месту.

Ракић је поручио да у тренутку кад православни хришћани широм света припремају прославу дана рођења Исуса Христа, Србима на Косову и Метохији се ускраћује право да се радују Божићу, да одрже молитву и унесу Бадњак.

У писаној изјави достављеној медијима, Ракић подсећа да сваки празник у Ђаковици се претвори у промоцију чисте мржње према свему што је српско.

Каже да ни ове године није другчије.

"Закључавање монахиња, етнички мотивисани протести и спречавање да се одржи служба је највећа срамота којом институције које су одговорне за безбедност свих грађана почињу 2018. годину", каже Ракић.

Срамоту подједнако деле и међународне организације које нису нашле за сходно да подигну глас против овог догађаја, навео је Ракић.

"Најоштрије осуђујем овакво понашање и најооштрије осуђујем пасивност институција које нису успеле да ни после 18 година након сукоба обезбеде минимум права за Србе на Косову и Метохији", поручио је он.

Председник Српске листе, која учествује у косовској власти, најавио је да ће од надлежних на наредним састанцима захтевати потпуни извештај и одговорност због овог догађаја.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи