Вучић: Унео сам бадњак у Председништво, али без камера

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас унео бадњак у зграду Председништва, али - без камера. Председник је рекао да је најважније да се сачува мир на Косову и Метохији. Поручује да неће бити ванредних парламентарних избора.

Александар Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли прекида традицију уношења бадњака на Анрдићев венац.

Додао је да је Србија секуларна држава, у којој постоји раздвојеност између цркве и државе, али да не види ништа лоше у поштовању обичаја, које, истиче, дозвољавамо и припадницима свих других вероисповести.

"Ја сам данас унео бадњак, али без камера, без икога и ништа више", рекао је српски председник, али и нагласио да је свим људима другачије вероисповести у Председништву дозвољено да упражњавају своје верске обичаје.

Одговарајући на питање да ли је задовољан економским и политичким напретком у претходној години, Вучић је рекао да јесте, али да је свестан да људи тешко живе.

"Интересантно је да они који много теже живе боље разумеју шта држава ради, од најбогатијих у земљи", рекао је Вучић и захвалио, пре свега, грађанима који, како је рекао, "једва крпе крај с крајем" и онима који не могу да кажу да живе на високој нози, јер су они изнели талас реформи на својим плећима.

Поручио је да ће они у будућности видету само бољитак и напредак.

У том смислу, посебно је истакао оно о чему је говорио патријарх СПЦ Иринеј - да не можемо да опстанемо ако не будемо имали више деце и захвалио му на томе.

"Не знам како ће то неко да тумачи, наравно да постоји право на слободно одлучивање о рађању, али, молим људе да разумеју да ћемо 2050. године са данашњих 7,3 милиона пасти на 5,8 милиона становника, уколико не будемо размишљали о будућности и рађању", указао је председник Србије.

Најавио је ускоро састанке, на којима ће и сам учествовати са ресорном министарком Славицом Ђукић Дејановић и другима из владе, о томе које се мере могу донети како би се поспешило рађање.

"Хвала патртијарху што је на отворен и храбар начин говорио о томе, али то су чињенице, свидело се то мени или вама или не и то је оно што је важно", рекао је Вучић.

"Најважније сачувати мир на КиМ"

Хоћемо да решимо проблем Срба и Албанаца и то ће бити суштина политике коју ћемо водити, јер желимо да имамо дугорочан мир и стабилност, поручио је председник Александар Вучић и изразио наду да ће божићни празници на Косову и Метохији проћи мирно.

Вучић је рекао да је забринут због политичке ситуације у Приштини, у вези са Специјалним судом за злочине ОВК, те нагласио да ће Београд дати све од себе да мирним путем превазилазимо све проблеме.

"Спремни смо да разговарамо и у Бриселу и на сваком сваком другом месту, под окриљем УН, желимо да разговарамо о свим проблемима", рекао је Вучић.

Сматра, међутим, да нема никаквог смисла да се разговара "о појединачним проблемима људи из косовских власти".

"Јер, ако разговарамо са представницима међународне заједнице, немојте да увек буде оправдање - Еј, ви Срби и ти, Вучићу, имаш чисту и лагодну ситуацију и зато дођи на разговоре, а мораш мало да разумеш ове који имају тешку ситуацију. Шта нас брига каква им је интерна ситуација", рекао је Вучић.

Поручио је да ми хоћемо да решимо проблем Срба и Албанаца и то ће бити суштина политике коју ћемо да водимо и желимо да имамо дугорочни мир и стабилност, да нам деца размишљају о томе колико ће музеја да отварају.

Поводом претњи појединих приштинских политичара у вези почетка рада Специјалног суда за ратне злочине ОВК, Вучић је поновио да је најважније да се сачува мир за наше људе на Косову и Метохији.

"Иако немамо фактичку власт, чинимо све што можемо. Захвалан сам Кфору од којег смо добили важне информације и јуче и прекјуче", нагласио је председник.

Вучић је изразио наду да ће ситуација остати безбедна, додајући да српске власти имају "неке информације", те да због тога раде и са међународним фактором на обезбеђивању мира за наш народ за празнике.

"Даље не бих могао да говорим. Оно што можемо је да радимо да осигурамо мир и стабилност. Не бих да улазим у односе Албанаца и њихових спонзора", нагласио је Вучић.

Председник је честитао српском народу на КиМ Бадњи дан и Божић и пожелео им много радости и још више деце.

Пропорционално гледано, по броју становника, на КиМ им се рађа највише деце, указао је Вучић и на томе се захвалио српском народу из покрајине.

"Неки спремају листе прошлости, ми листу будућности"

Председник Србије изјавио је да се пред изборе у Београду већ стварају листе прошлости, а да ће СНС изаћи са листом будућности, на којој неће бити само људи из странке. Поручио је да неће бити ванредних парламентарних избора.

Александар Вучић је новинарима рекао да нема проблем с тим да се унутар СНС-а гласа о ванредним парламентарним изборима, али сматра да неће бти прегласан.

Разуме, каже, Небојшу Стефановића и друге страначке функционере и њихове аргументе у прилог ванредним парламентарним изборима, а позвао се на истраживања која кажу да би СНС у Београду на парламентарним изборима освојио 44,5 одсто гласова.

На београдским изборима, додао је, одговориће изазову и показати да се не плаше оних који мало знају, а много псују и вређају и често не раде готово ништа.

Вучић је рекао да ће се послужити језиком својих политичких противника и навео да ће им СНС изаћи на црту и супротставити се онима који имају само једну заједничку црту, мржњу према њему, према СНС, према свему урађеном, људима којима је заједничко само то да хоће да узму пуну београдску касу.

Ако изгубимо, честитаћемо политичким противницима, међу којима нема никакве разлике.

Навео је да и даље не разуме како су то мислили да Сашу Јанковића прогласи премијером, а Драгана Ђиласа градоначелником, али да је, ето, "све могуће", а народ ће да каже шта о коме мисли.

На поновно питање да ли ће СНС одлучити да се иде на ванрадне парламентарне изборе одговорио је: "Нећемо".

"Београд напредовао током мандата Малог"

Председник је истакао да је веома нефер однос према градоначелнику Београда Синиши Малом и да анализа онога што је урадио показује колико је главни град напредовао у време његовог мандата.

На питање зашто је Мали остао дуже на тој фунцији, с озбиром на то да је раније најављивао да ће на том месту бити до краја лета, Вучић се извинио што је Мали остао три месеца дуже, али и напоменуо да је нефер однос према градоначелнику.

"Дајте да анализирамо - ко је решио Винчу уговором? Решио је Мали. Причате о изградњи Моста преко Дунава - ми смо га изградили, и ћутимо при томе, не хвалимо се. Све паркове у граду урадила је ова градска власт, не само Мали већ са сви са којима је радио. Неки други су се китили парковима на Новом Београду, а везе са тим парковима су имали толико што су их видели на разгледницама које смо правили", рекао је Вучић.

Код Београда на води, где је, каже Вучић, био змијарник, где су могли да се нађи шприцеви, направљена је једна од најлепших променада и једно од најелтнијих места у Европи.

"Урадили смо Прокоп станицу. Од шопинг мола у Рајићевој до шопинг мола који годинама није могао да добије све дозволе, до оног у Ерпорт ситију, до скајлајна на почетку Кнез Михаилове, до тога да смо завршили Блу радисон... диже се још једна зграда 'близнакиња' у Ушћу, до гондоле, до више урађених фасада, то је урађено за само четири године", рекао је Вучић.

Мали је, каже, успео да за 500 милиона евра смањи дугове града.

"Ако ћете да ми причате о јелци од 83.000 евра пошто је то најжешћи напад на њега...", рекао је Вучић.

Осврнувши се на "медијске афере" Малог, Вучић је упитао како, између осталог, не смета то што је неко "зграбио" богатство на плећима наше деце у Пионирском граду.

"И није афреа што смо потрошили 650.000 евра за оне папирнате Теразије које данас не постоје. То су бачене паре, неки су стрпали у своје џепове, потрошили смо пет и 10 милиона евра поправљајући подземне контејнере за које сте нам причали да је то будућност зато што је неко то ставио у своје џепове", рекао је Вучић.

На полемике о дипломи Синише Малог, Вучић каже да је он био један од најбољих студената на америчком универзитету.

"Кад кажем 'дипломе на сунце', ево ја дајем своју, да видим ко од вас има бољу диплому него што имам ја - Ђилас, Шутановац, Јанковић... одједном сви јунаци ником поникоше, нема диплома. Причали сте о Синиши Малом, а човек је био један од најбољих студената", закључио је Вучић.

"Очекујем анализе о Шолаку, попут оних о Поповићу"

Вучић је рекао да није довољно упознат са случајем Драгана Шолака, сувласника Јунитед медија компаније, чији део је и Н1 телевизија, а који је, према писању медија на Малти, купио држављанство те земље како би избегао плаћање пореза.

Председик је новинарима рекао да није довољно упућен, али да види да је реч о некој "ујдурми и да постоји некакав порески криминал".

"Чекамо да нам истраживачки новинари нешто пренесу и ја не могу тиме да се хвалим да знам нешто више, или надлежни државни органи", рекао је Вучић и додао да посебно очекује да јавни сервис о томе извести:

"Нисам довољно упознат са тим, али очекујем да нам људи на РТС-у то разјасне, пошто су нам они изванредно разјаснили случај Ненада Поповића, када је то Крик објављивао, и свега другог, и ја сам сигуран да ће РТС да објасни то све".

"Шалим се, будите уверени да неће смети да писну...", додао је Вучић.

"Не могу тиме да се бавим видим да је нека ујдурма са свих страна да постоји некакав порески криминал, не знам о чему је реч. Нисам довољно упућен", рекао је и додао:

"Чекам да видим на РТС-у у дневнику као ударну вест, сигуран сам да ће благовремено да информишу грађане Србије, као и сваки пут. Верујем у националну телевизију, уверен сам у то", приметио је Вучић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи