Брнабић: ЕУ наш стратешки правац, али не по цену свега

Премијерка Ана Брнабић поручила је да је пут ка Бриселу, преко признања Косова и санкција Русији, за нас потпуно искључен, наводећи да ЕУ јесте наш стратешки правац, али не по цену свега.

Ана Брнабић је интервјуу за новогодишњи троброј Политике рекла да треба наћи избалансиран пут ка Бриселу.

"Председник је дао истиниту изјаву, иако она вероватно није нарочито популарна у Бриселу. Да ми данас кажемо: санкције Русији и признајемо независност Косова - тај пут до Брисела би ишао много лакше и много брже. Али, то није пут који је у интересу Србије", рекла је Брнабићева.

Председница Владе је истакла да је тај пут за Србију у потпуности искључен.

Према њеним речима, пут реформи где имате владавину права, ефикасније судство, борбу против корупције, ефикасну и транспарентну државну управу, предвидиво пословно окружење је пут који нас води у ЕУ и у интересу је Србије.

"Треба рећи да је ЕУ наш стратешки правац, али не по цену свега. И мислим да ми у ЕУ у томе имамо партнера. Ни ЕУ, као породица европских земаља, нема исти став ни по овим питањима, па не морамо ни ми да делимо исти став са свим земљама", рекла је премијерка.

Говорећи о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, који је иницирао председник Вучић, Брнабићева је рекла да ће Влада највероватније по том питању да се изјасни крајем првог квартала следеће године када буде готова интерна дискусија.

"Видим да се људи осећају слободно да изнесу своје предлоге. То је дијалог у интересу Србије. Ми пажљиво слушамо и као Влада рећи ћемо председнику Републике шта мислимо, у ком правцу решење треба да иде", навела је Брнабићева.

Поновила је да преамбула из Устава апсолутно није предмет уставне реформе.

"У овом тренутку разговарамо само о изменама у вези са правосуђем, његовој независности и ефикасности. То је поглавље 23 у преговорима за приступање ЕУ. Важно је да имамо правосуђе које је у потпуности одговорно. Када будемо спремни за улазак у ЕУ мораћемо да отворимо и питање Устава", казала је она.

На питање да ли Брисел тражи да се преамбула брише, премијерка је одговорила да се Брисел "у овом тренутку уопште не бави преамбулом".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи