Ноје цирихер цајтунг: Геј премијерка у одори прагматичарке

Швајцарски дневник "Ноје цирихер цајтунг" је међу 32 жене и мушкарца који су у различитим областима били у фокусу током 2017. године и који и даље дају повод за причу о њима – уврстио и премијерку Србије Ану Брнабић.

"Ана Брнабић као председница Владе пропагира неуморно имиџ Србије као модерне земље, а то што се отворено изјашњава као хомсексуалка у томе јој помаже", истиче Ноје цирихер цајтунг.

Лист указује да је Брнабићева у септембру, као премијерка, учествовала на Прајду и да је тада владала мирна атмосфера – нормалност која је била огроман контраст догађајима из 2010, када је више од стотину људи повређено у нападу верских фанатика.

То је, како истиче лист и заслуга Ане Брнабић, која је као прва лезбијка која на конзервативном Балкану предводи једну владу, симболична фигура.

Према писању дневника, тога је свесна Брнабићева, иако истиче да себе не види као активисткињу.

"Ја не кријем своју хомосексуалност и то је важно за Србију. Људи треба да разумеју да није важно кога волиш, већ ко си", објаснила је она швајцарском листу.

То не значи, како додаје, да се политички залаже за брзо побољшање положаја сексуалних мањина, те брак или усвајања истополних парова није на агенди, а признање истополног партнерства се проверава.

То је оно што је реалнополитички изводљиво и прагматичарка Брнабић се држи тога, указује Ноје цирихер цајтунг.

Лист преноси да она као технократа има важну улогу, подсећајући да ју је председник Александар Вучић, који ју је поставио на ту функцију, окарактерисао као "економску премијерку", која компетентно треба да спроведе реформе.

Њена значајна улога је и представљање Србије у свету.

"Неуморно путује по свету како би промовисала своју земљу. Притом се ради о инвестицијама и пре свега приближавању ЕУ. Земљу представља као економски отворену и модерну државу, при чему прагматичарка и њен ментор Александар Вучић одлично знају да њена биографија и сексуални идентитет тај имиџ чине веродостојним", констатује лист.

"То што сам ја, која отворено говорим о својој хомосексуалности, постала премијерка, показује свету како се Србија променила", закључила је Брнабићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи