Читај ми!

Уницеф: Свака осма жена у свету била је жртва сексуалног насиља пре пунолетства

Више од 370 милиона девојчица и жена, које и данас живе – односно свака осма биле су жртве сексуалног насиља пре осаманаесте године, односно пунолетствасаопштио је Дечији фонд УН (Уницеф).

Поводом 11. октобра, Светског дана девојчица, извршна директорка Уницефа Кетрин Расел изјавила је да и ако се рачунају и случајеви "бесконтактних" облика сексуалног насиља, као што су насиље на интернету и вербално узнемиравање, онда је тај број 650 милиона, односно злостављана је свака пета женска особа.

"Сексуално насиље над децом је мрља на нашој моралној савести", рекла је извршна директорка Уницефа Кетрин Расел. 

Истакла је да то наноси "дубоку и трајну трауму, често од некога кога дете познаје и коме верује, на местима где би требало да се осећају безбедно, истакавши да смо сведоци ужасног сексуалног насиља у зонама сукоба, где се силовање и родно засновано насиље често користе као оружје у рату".

"Преживели често преносе трауму сексуалног насиља у одрасло доба, суочавајући се са већим ризицима од полно преносивих болести, злоупотребе супстанци, социјалне изолације и проблема менталног здравља као што су анксиозност и депресија, као и изазови у формирању здравих односа. Докази показују да се утицај додатно погоршава када деца одлажу откривање својих искустава, понекад на дуге периоде, или уопште држе злостављање у тајности", наводи се у саопштењу.

Статистика

Највећи број жртава регистрован је у подсахарској Африци, где је број жена и девојчица жртава сексуалног насиља 79 милиона, источној и југоисточној Азији 75 милиона, централној и јужној Азији 73 милиона, Европи и Северној Америци 68 милиона, Латинској Америци и на Карибима 45 милиона, северној Африци и западној Азији 29 милиона, а у Океанији шест милиона.

Процењено је, истовремено, да је сваки једанаести дечак или мушкарац био жртва сексуалног злостављања као дете, односно између 240 и 310 милиона у свету. Уколико се урачунају "бесконтактни облици узнемиравања", онда се тај број креће од 410 до 530 милиона.

Светски дан девојчица је међународни празник који су прогласиле Уједињене нације.

Први Дан девојчица обележен је 11. октобра 2012. године са жељом да се девојчицама омогући да имају више избора и повећава свест о родној неједнакости са којом се суочавају девојке широм света на основу њиховог пола. 

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи