Вулин за РТС: У Москви договорена даља модернизација технике и борбених система

Резултат разговора председника Александра Вучића и Владимира Путина у Москви је даља модернизација војне технике и борбених система, рекао је за РТС министар Александар Вулин. Започећемо интензивне разговоре о куповини хеликоптера, а што се тиче система С-300, о томе је рано говорити, рекао је Вулин.

Са председником Србије у Москви је боравила делегација министара, међу њима и министар одбране Александар Вулин, који истиче да је позиција Србије значајно промењена и ојачана на међународној политичкој сцени.

О личном контакту који су остварили председници Александар Вучић и Владимир Путин, као и о ојачаној позицији Србије, најбоље говори веома необична одлука председника Путина да уживо држи конференцију за новинаре одмах после разговора са неким лидером, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Александар Вулин.

"Посета је била веома корисна и потврдила је да све што је договорено у претходном периоду реализује се на време чак и пре рокова", рекао је Вулин. 

У Москви је постигнут начелни договор о набавци шест хеликоптера Ми-17.

"Започећемо интензивне разговоре о куповини хеликоптера, а што се тиче система С-300, о томе је рано говорити, озбиљне државе о тако важним потезима извештавају јавност када дође време да се то деси. Веома је важно да ћемо радити на формирању хеликоптерског центра, за ремонт хеликоптера за овај део света. 'Мома Станојловић' већ ради ремонт два хеликоптера за Македонију. Тиме ћемо наставити јачање наше војске, али и опреме. Договорена је даља модернизација оклопних јединица и других борбених система наше војске", рекао је министар одбране. 

Председник Вучић је рекао да је Русија спремна да се укључи у дијалог о КиМ ако буде промене формата, на чему инсистира Приштина, која већ дуже време хоће да укључи САД.

"То би променило све јер ми већ дуже време трпимо притисак Приштине да укључе САД у дијалог. Ми ћемо у том случају инсистирати да се укључи и Русија. То говори о промењеној позиције када је реч о Србији, јер би то суштински био повратак дијалога у оквире УН. Ми смо задовољни и овим форматом дијалога, али ако се буде инсистирало на промени формата, онда се мора рачунати и на укључење других земаља", рекао је Вулин. 

У време Бориса Тадића и Вука Јеремића, Србија је, према речима министра Вулина, ушла у Савет безбедности са резолуцијом коју је спонзорисала Русија, а изашла са резолуцијом коју је подржала ЕУ.

"Ми смо избацили УН из дијалога, а увели Еулекс. Уколико се Москва укључи у дијалог, то ће бити повратак УН, односно повратак оних земаља које нису признале Косово", рекао је Вулин. 

Наводи косовских медија да је амбасадорка САД у УН Ники Хејли изјавила да ће радити на томе да Косово постане чланица УН, за министра Вулина нису никаква новост јер, како каже, они на томе одавно раде.

"И до сада су радили на томе. Они раде свој посао, а ми ћемо радити свој", рекао је Вулин. 

Министар Вулин каже да се сусрет Вучића и Путина сигурно помно пратио на Западу, али да ту није реч о неком посебном приближавању Србије Русији, већ о ојачаној позицији наше земље.

"Све озбиљне земље анализирају сваки сусрет, проучавају говор тела. То говори о промењеном положају Србије. О Србији која се поштује, цени", закључио је Александар Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи