Шта Срби могу да очекују од косовске владе

Косовска влада потписала је са америчком фирмом "Кентаур глобал" уговор о градњи нове термоелектране у Обилићу, вредан милијарду и триста милиона евра. То је највећи успех у првих 100 дана нове владе. Српски представници у њој истичу да су у овом периоду успели да реше нека од питања, али да прави изазови тек предстоје наредне године.

У првих 100 дана косовске владе, Српска листа је, кажу њени представници, успела да одмрзне поједина питања за која није било разумевања у претходној влади Исе Мустафе.

То су поништавање експропријације за нови ски-центар на Брезовици, признавање личних докумената, заштита Српске православне цркве кроз закон о верским заједницама, као и узурпиране црквене имовине.

Оно што у Српској листи очекују од нове владе треба да уследи тек наредне године.

"Коначно покретање успостављања Заједнице српских општина, то је оно на чему ћемо радити од самог почетка 2018. године, са још једном чињеницом, а то је да захтевамо да то буде урађено на начин на који је потписано у Бриселу, а никако другачије", каже Далибор Јевтић, министар за повратак и потпредседник владе.

"Сви разумемо да ситуација није лака, али уставни суд је уставни суд, међутим, ипак има простора у нашем уставу да се то уради и верујем да ће то бити одговор на потребе косовских Срба који живе овде. Иначе, косовски Срби не зависе само од асоцијације, они су део институција Косова, скупштине и владе", каже косовски премијер Рамуш Харадинај.

Српска листа тек очекује усвајање закона о верификацији и упоређивању имовине кроз српске и косовске катастарске књиге, ради заштите приватне и друштвене имовине.

Игор Симић, посланик и портпарол Српске листе, каже да је ту, пре свега, закон о Трепчи, али и закони који се тичу права на поштовање језика, лична документа и остало. 

Данас је на седници владе одлучено да буде формирана међуминистарска група за повратак и заједнице, која треба да помогне и убрза повратак расељених, јер се током ове године на Косово и Метохију вратило нешто више од 300 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи