Кремљ: У фокусу економска сарадња, енергетика, регион

Председник Србије Александар Вучић ускоро би требало да започне разговоре са председником Русије Владимиром Путином, а како се наводи у прес материјалу Кремља, очекује се да једна од главних тема буде јачање сарадње у трговинско-економској сфери, енергетика, саобраћај, али и ситуација на Балкану.

У материјалу који садржи детаљан преглед српско-руских односа подсећа се да је Вучић више пута био у Москви, али да је ово његова прва посета у својству председника.

Подсећа се да је Вучић изабран за председника републике 2. априла.

Такође, наводи се да односи две земље имају карактер стратешког партнерства учвршћено Декларацијом коју су 2013. године у Сочију потписали Путин и тадашњи председник Србије.

Подсећа се да је робна размена прошле године достигла 1,7 милијарди долара, односно да је остварен раст од 1, 3 одсто.

Русија у Србију највише извози гас, руде, а највише увози прехрамбене призводе, текстил и друго.

Сарадња у области енергетике има стратешки карактер. Извоз руског гаса у Србију је ове године порастао за 26 одсто премашивши две милијарде кубних метара. За 2018. се планира нови раст од 18 одсто.

Са српским партнерима у тој области сарађују "Гаспром", "Лукоил"...

У материјалу се подсећа да је успешно спроведен програм реконструкције и модернизације технолошког комплекса компаније НИС а да укупна улагања у НИС износе три милијарде долара.

Компанија запошљава 11.000 људи и знатно учествује у буџету Србије.

Две земље сарађују и у области саобраћаја, посебно када је реч о железничком саобраћају и реконструкцији пруга, што спроводи РЖД "Интернешенел" уз помоћ руског кредита од 800 милиона долара одобреног 2013. године.

Продубљују се и везе међу регионима, а унапређује се и сарадња у културној и хуманитарној сфери.

Са српске стране на састанку ће уз председника присуствовати шеф дипломатије Ивица Дачић, министар одбране Александар Вулин и миунистар енергетике и рударства Александар Антић, а са руске шеф дипломатије Сергеј Лавров, вицепремијер Дмитриј Рогозин и Јуриј Ушаков, помоћник председника Русије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи