Мали: Београд је данас и више од онога што смо обећали

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је, представљајући годишње резултате рада, да цео комунални систем ради успешно и стабилно, да су јавне финансије доведене у ред, уз велики број инвестиција, те да су испуњена сва обећања дата грађанима.

"Пре три и по године пред грађане сам изашао са конкретном стратегијом за остваривање визије и циљева председника Србије Александра Вучића и СНС и дао чврста обећања да ће циљеви бити остварени. Испунили смо обећања и Београд је данас и више од онога што смо обећали да ће бити", рекао је Мали.

Мали је навео да је пре четири године градска каса била празна, а да је 1,118 милијарди евра "гушило" развој града, уз буџетски дефицит већи до 20 одсто.

"Београд је грцао до пре четири године и уверен сам да више никада неће грцати уколико будемо очували континуитет одговорног управљања градском касом. Довели смо финансије у ред, преполовили дуг града, исплатили све доспеле обавезе и буџетски дефицит смањили три пута", рекао је Мали на представљању резултата у згради Београдске задруге.

Град, каже, на рачуну сада има 14 милијарди динара, које ће бити уложене у наредном периоду.

Додао је да је ове године разговарао са запосленима свих 17 јавно-комуналних предузећа, те да је резултат тог социјално-економског дијалога договорена исплата солидарне помоћи за сваког запосленог у износу од једне минималне зараде, док је следеће године у плану солидарна помоћ за сваког запосленог у износу већем од 40.000 динара.

Набављени су нови аутобуси за ГСП, реконструишу се градске пијаце, улаже се у нову водоводну, канализациону и топловодну мрежу, додао је Мали.

Мали је рекао да су градски челници, на почетку мандата, задали себи задатак да од Београда направе велико градилиште и да су то обећање испунили , те поновио да је у граду више од 1.100 активних градилишта.

Захваљујући толиком броју градилишта, укључујући и оно највеће у овом делу Европе на "Београду на води', имамо и рекордно ниску незапосленост - у новембру је незапослених у граду било 88.120, рекао је Мали.

Као најзначајније пројекте у граду навео је градњу "Београд на води", отварање Икее, јавно-приватно партнерство за изградњу фабрике за прераду отпада у Винчи, спајање Моста на Ади и Тошиног бунара, али и изградњу нове аутобуске станице, која следи почетком идуће године, као и почетак градње топлодалековода од Обреновца до Новог Београда.

Он је подсетио да су развој Београдског воза и изградња метроа међу главним циљевима, а пројекат прве две линије метроа највећи који следи у будућем раду.

"Доказали смо да смо марљиви и упорни да реализујемо и пројекте у које су сви сумњали. Иако је мало ко веровао, обећање за 'Београд на води' смо испунили и то нам даје за право да вам кажемо да ћемо и обећање за метро испунити", назначио је Мали.

Навео је да је ове године обновљена мала хала Штарк арене.

Посебно је истакао обнову централних градских улица, након којих је, каже, град продисао, али и обнову фасада и додао да је поносан на реконструкцију Славије.

Изградња гондоле почеће наредне године 

Половином наредне године почеће изградња гондоле која ће повезати Калемегдан са парком Ушће, а већ 2019. ће започети уклањање железничких шина од Панчевачког моста преко Дорћола до Београда на води, рекао је Мали.

Како је рекао, за четири године урађено је више од 750 улица, обновљен је асфалт у дужини од 145 километара, а по први пут је асфалтирано 120 нових километара саобраћајница.

"У последње четири године издали смо дозволе за више од два милиона квадрата, а грађевинске дозволе издају се брже него икада, у просеку за 12 дана, а некада се чекало и по годину и више дана", рекао је Мали.

Он је рекао да је при крају и изградња фабрике за прераду соје у индустријској зони у Обреновцу, вредна 14 милиона евра, где ће посао добити 90 људи.

"Док су наши претходници терали фабрике у стечај, а раднике на улице, ми смо врата тих фабрика поново отоврили, покренули погоне и вратили људе на посао. Наши пријатељи из турске купили су фабрику 'Беко' у Лазаревцу у стечају, како би запослили 1.200 радника", рекао је Мали.

Говорећи о туризму, Мали је рекао да је у првих девет месеци ове године у Београду зебележено више од 1,6 милиона ноћења, што је раст од 23 одсто у односу на исти период прошле године, док је број страних туриста већи за 20 одсто.

Очекивања су да до краја године број ноћења у Београду премаши два милиона.

На Сајму туризма у Шангају Београд је добио признање за најпопуларнију туристичку дестинацију.

Мали је додао да је оживео Научно - технолошки парк на Звездари, где сада 560 људи ради у 58 фирми, које су само у последњих годину дана имале профит од 10 милиона евра.

За пољопривреднике је ове године издвојено 120 милиона динара, а за следећу годину биће издвојено 180 милиона динара, прецизирао је градоначелник Београда.

"Имамо пара да реализујемо најзахтевније пројекте" 

"Данас нам је каса пуна и имамо пара да реализујемо најзахтевније пројекте. Наставићемо да уређујемо улице, асфалтирамо путеве, да градимо фабрике, мостове, домове здравља, школе и вртиће, да уређујемо фасаде, пешачке зоне, бициклистичке стазе, да отварамо музеје, позоришта и културне центре", поручио је Мали.

Он је додао да су се надлежни водили визијом председника Србије Александра Вучића, и захвалио му се на указаном поверењу и, како је рекао, помоћи да Београд постане права европска метропола.

"Радили смо за Београђане, по жељама Београђана и у корист Београђана, а све тешке мере које смо спроводили биле су у корист свих нас. На крају се ипак испоставило да смо радили праву ствар. Мере су донеле бољитак свим Београђанима, а и свим грађанима Србије. Јер, када је Београд успешан и просперитетан, успешна је и просперитетна цела Србија", навео је он.

Мали је додао да њему лично политика није била циљ, ни средство за постизање циљева, већ да од Београда направи град по мери свих грађана, "а не по мери тајкуна уз помоћ политичара". 

Градоначелник је истакао да је окосница четворогодишње политике била брига о социјално угроженима, квалитетније здравство и модерније образовање, како би Београд постао социјално одговоран град.

Мали је рекао да су одређена социјална давања морала да буду повучена да би се град финансијски консолидовао и да је то била најтежа одлука коју су надлежни морали да донесу зато што су, како је рекао, они који су зарад гласова делили "шаком и капом оно што нису имали", оставили дуг 5,3 милијарди динара на основу неисплаћене социјалне помоћи.

Мали се на крају обраћања захвалио својим сарадницима на заједничком раду и поновио да је поносан на све што су урадили за Београђане.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи