Вучић за РТС: Макрон ужива огроман углед, очекујем да створимо услове за његову посету

Учешће на самиту о клими председник Србије види као прилику да се састане са француским председником, који је, оцењује, у овом тренутку један од две најважније политичке фигуре у Европи и утицајан у свету.

Важност састанка важна је и за европски пут Србије и за билатералне односе две земље, сматра председник Александар Вучић.

Председник подсећа да је "Суец енвајорнмент" ушао у прву велику инвестицију у оквиру јавно-приватног партнерства, не само у Србији већ и у целом региону, а тиче се прераде отпада у Винчи, што је инвестиција вредна 300 милиона евра.

Француски 'Ванси' је један од четири понуђача за београдски аеродром. "Има заинтересованих за узимање концесије на 25 година где би свакако и инвестиција и плаћање унапред држави Србији били веома велики у случају да победе на тендеру", навео је Вучић.

Трговинска размена са Француском у првих десет месеци 2017. је 11 одсто већа него претходне године, када је била 900 милиона евра.

Председник Србије очекује да у наредном периоду достигне милијарду евра, такав сигнал стиже и са француске стране.

А осим подршке на европском путу и све бољих економских односа, Француска би могла да има утицај у очувању мира и стабилности у региону.

"Стабилност и мир би било много лакше очувати уколико бисмо имали подршку данас снажне, угледне Француске, која има све већи утицај у Европи и свету. Председник Макрон ужива огроман лични углед на свим меридијанима и зато очекујем да ћемо данас, а договорено је да имамо такву врсту кратког састанка, створити услове да Макрон, како је сам у писму рекао, посети Србију", рекао је Вучић.

Председник Србије се осврнуо и на јуче отворена поглавља у Бриселу.

"Два поглавља – два поглавља, колико хоће да отворе, хвала им на томе и то је то", каже Вучић.

Указује да ће морати да погледа део који се тиче националних мањина, да укажу на који модел из региона и које чланице ЕУ желе да се Србија угледа.

"А ово око правосуђа, понављам, сасвим су у праву, ту немам никаквих илузија и ту ћемо морати много да радимо да то што смо наследили и политички утицај на правосуђе и што смо наследили неефикасно правосуђе да у потпуности мењамо", навео је председник.

Истиче, међутим, да би, када би Србија сутра увела санкције Русији и када би признала независно Косово, била "шампион у одбрани права националних мањина истог дана и да би цветало ефикасно и независно правосуђе".

Самит о клими почео је свечаним пријемом у Јелисејској палати, након чега се, на неколико панела, разматрају домети споразума потписаног у Паризу пре две године и будући кораци у спречавању климатских промена и глобалног отопљавања.  

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару