Посланици и данас давали изјаве, опречно о инциденту

Троје посланика Двери, међу којима и њихов лидер Бошко Обрадовић, дали су данас изјаве полицијским службеницима у вези са инцидентом на седници скупштинског Административног одбора. Изјаву дао и посланик Ђорђе Вукадиновић. Неки желе да на најсрамнији начин оправдају насиље, поручио заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић. Осуде стижу и из СПС-а и Покрета социјалиста.

Бошко Обрадовић је истакао да не признаје "Вучићев суд, већ само суд свог народа" и да је то била поента његове изјаве коју је дао полицијским службеницима.

Лидер Двери, који је 21. новембра гађао компјутерским мишем Александра Мартиновића из СНС, рекао је новинарима да никаквог насиља и насилничког понашања Двери на тој седници није било и да је једино насиље био покушај посланика СНС Владимира Ђукановића да се обрачуна са посланицима Двери.

Навео је и да је полицијским службеницима усмено поднео кривичну пријаву због, како каже, претњи које му је тада упутио Александар Мартиновић.

Како је истакао, тада му је Мартиновић рекао "кад изађемо одавде за ово ћеш да ми платиш" и додао да се све то види и чује на видео снимку.

Обрадовић је рекао да су полицијски службеници били коректни и професионални, али да полиција нема шта да тражи у Скупштини и указао да је "саслушавање посланика опозиције скандалозно".

Рекао је и да је цео случај "монтирани политички процес", као и да је оно што се дешавало на седници Административног одбора "текућа парламентарна борба и дебата".

Вукадиновић: Обрадовић направио прекршај

Посланик Ђорђе Вукадиновић изјавио је да је лидер и посланик Двери Бошко Обрадовић на седници одбора 21. новембра направио прекршај, прекршио Пословник и направио непотребан и ружан инцидент који је за сваку осуду.

Вукадиновић, посланик посланичког клуба Нова Србија - покрет за спас Србије данас је дао изјаву полицији у вези са инцидентом на седници скупштинског Административног одбора на којој је Обрадовић гађао компјутерским мишем Александра Мартиновића из СНС-а.

Он је после давања изјаве у својству сведока у Скупштини Србије, новинарима рекао да је Обрадовић направио прекршај који је био можда радикалнији и неприкладан, али који је, каже, могао да буде санкционисан по Пословнику о раду Скупштине, а не да се у цео случај увлачи полиција и Тужилаштво.

Истакао је да је Обрадовић прекршио Пословник и направио непотребан и ружан инцидент који је за сваку осуду.

Вукадиновић је рекао да је Обрадовић својим понашањем на Административном одбору направио жртву од Александра Мартиновића а сада, увлачењем полиције у цео случај, посланици власти који су поднели кривичну пријаву против лидера Двери од Обрадовића чине жртву.

"У том пинг-понгу између власти и Двери пролазе дани", рекао је Вукадиновић, наводећи да се сада бавимо тиме да ли је "миш скочио сам" или је Обрадовић њиме гађао Мартиновића.

На поједине критике што полиција долази у парламент да узима изјаве од посланика, Вукадиновић каже да не види да је грех и преступ што је полиција дошла у Скупштину.

Одговарајући на питање новинара, Вукадиновић је рекао да га необично радује ефикасност надлежних у овом случају те да жали што је нема у неким другим случајевима као што су Савамала и случајеви када су грађани оштећени и угрожени интереси државе.

Рекао је да је изјаву дао у присуству два службеника полиције, те да је добио службену белешку у вези са његовом изјавом о инциденту.

Орлић: Неки желе да на најсрамнији начин оправдају насиље

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић каже да се припадници "такозване проевропске опозиције" утркују ко ће више да релативизује и на што срамнији начин оправда насиље лидера Двери Бошка Обрадовића.

Орлић је новинарима у Скупштини рекао да не улази у било какав коментар рада полиције и Тужилаштва у вези са "ужасним дешавањима у парламенту и фашистичким методама" којима се Двери користе у обрачуну са политичким неистомишљеницима.

Навео је да су, у политичком смислу, "огољени" они који себе представљају као проевропску опозицију.

То је зато што је, додаје, "изостао њихов коментар на насиље које спроводе Двери", а чиме су, каже, показали колико им је стало и до демократије и до достојанства Скупштине.

"Упадљиво су избегли да осуде нешто што је неприхватљиво и утркују се ко ће више да релативизује и на срамнији начин оправда физички напад Бошка Обрадовића на Александра Мартиновића", рекао је Орлић.

Навео је да насиље Обрадовића нису осудили ни Драган Ђилас, ни Александар Шапић, ни Вук Јеремић, ни Саша Јанковић, као ни Драган Шутановац, за које је рекао да су потпуно једнаки у оправдавању "голог насиља у парламенту".

Орлић је запитао шта би било да је Обрадовић ударио некога од њих и каква би онда реакција била, те да ли би се тада правили да је то део парламентарне борбе.

Одговарајући на питање да ли је спорно то што полиција долази у Скупштину да узима изјаве посланика у вези са инцидентом на седници Администартивног одбора од 21. новембра, Орлић је рекао да су посланици добили позив да се изјасне у својству грађана о дешавањима на том одбору, те да неки од њих наводе да није било спорно што су добили позив да дају изјаву у парламенту.

Милићевић: Политика силе нема мандат грађана

Политика силе, насиља и физички обрачун са неистомишљеницима је за сваку осуду и не постоји оправдање за такво понашање, изјавио је председник посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић.

"То грађани свакако не очекују од народних посланика којима су дали мандат и поверење да одговорно, озбиљно и посвећено обављају посао у најбољем интересу Србије", навео је Милићевић у изјави за јавност.

Према његовим речима, на овакав начин и оваквим понашањем не може се надоместити недостатак јасне политике и програма и не може се доћи до јефтиних политичких поена.

Председник Покрајинског одбора Покрета социјалиста Војводине Бојан Торбица изјавио је да је народ на председничким изборима већ дао свој суд о Бошку Обрадовићу и његовој политици.

"Грађани Србије су јасно поручили Обрадовићу да насиље над женама, премлаћивање новинара и политичких неистомишљеника никада неће бити политика коју ће они подржати", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи