Монтгомери: Атлантски савет препознао улогу Србије у региону

Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери оценио је као "добар знак" то што је Атлантски савет САД препознао улогу Србије у региону и кораке које је српска влада предузела ка помирењу.

"Нисам сигуран шта ‘историјско помирење' значи у погледу односа Србије и Америке. Од пада Милошевића имали смо позитивне односе. Добар је знак то што је Атлански савет САД препознао улогу Србије у региону и кораке које је ваша Влада предузела ка помирењу", изјавио је Монтгомери за Блиц.

Према његовим речима, главни проблем који се тиче односа Београда и Вашингтона у последњих 17 година је тај што САД, раме уз раме са Европском унијом, нису успеле да разумеју или прихвате да америчка политика према Босни и Косову није уродила плодом и да су обе области остале у суштини безнадежни случајеви неспособни да функционишу самостално и без икаквих основа у економији.

Он оцењује да је политика САД према овом региону била на "аутопилоту" последње две деценије.

"Као резултат тога, српску владу смо константно притискали да прихвати наше виђење о томе како ствари треба да функционишу. Надам се да би стратегија Атланског савета САД могла да буде почетак преиспитивања наше политике", каже Монтгомери.

Он је додао да је сагласан са идејом да би Вашингтон требало да буде активнији у дијалогу између Београда и Приштине.

"Слажем се да Америка треба да буде укључена у дијалог између Београда и Приштине, имајући у виду то да ће Албанци заиста слушати само САД. Бринем се и да ћемо, ако нисмо спремни да будемо истински објективни и прагматични, само наставити да учвршћујемо бескомпромисну позицију Приштине", напоменуо је Монтгомери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи