Реаговања у Србији на пресуде Трибунала

Министар одбране Александар Вулин каже да ће пресуда о удруженом злочиначком подухвату у БиХ од стране Републике Хрватске оставити последице на две земље и два народа.

За нас је, поручује Вулин, највиши интерес мир и стабилност и да српски народ има сва загарантована права.

"И за Србе је најважније да се ова пресуда ни на који начин не односи на нас. Свакако показује шта се догађало између Хрвата и Муслимана тамо где нису били савезници, а тамо где су били савезници нико их није казнио за злочине над Србима. То оставља најдубљи утисак", рекао је Вулин коментаришући пресуде Хага у случају "Прлић".

Према његовим речима, судећи по Хашком трибуналу – има злочина према Хрватима и Муслиманима, а "једино нико није чинио злочине над Србима".

"Хашки трибунал не заслужује поштовања јер никада није прихватио да су Срби били страдалници у рату и што за њих никада није успела да нађе правду", истакао је Вулин.

Лидер СПО-а Вук Драшковић сматра да Стари мост у Мостару није смео бити ничији "легитимни ратни циљ" и тужно је да данашњом коначном пресудом Хашког трибунала, рушење симбола Мостара и најлепшег моста на Балкану није проглашено злочином.

Адвокат Бранислав Тапушковић оценио је за Танјуг да данашња пресуда баца потпуно ново светло на односе између Хрватске и БиХ и да ће разбуктати несугаласице и појачати тензије. 

"Колике год да су димензије изречених казни српским оптуженицима пред овим судом, до сада ниједном пресудом Хашког трибунала није било утврђено да је држава Србија имала директне везе са злочинима у БиХ. У овом случају је утврђено да је хрватска влада била у директној вези са руководством Херцег-Босне и да се заједнички деловало у свим ратним акцијама које су довеле до жртава", рекао је адвокат који је у Хагу био ангажован као пријатељ суда у процесу против Слободана Милошевића.

Директор Комитета правника за људска права (Јукома) Милан Антонијевић сматра да се Хашки трибунал "оградио" од ранијих оцена о својој пристрасности потврђивањем да је хрватски државни врх са тадашњим председником Фрањом Туђманом на челу учествовао у удруженом злочиначком подухвату са циљем елиминације Муслимана у Босни и Херцеговини.

Према његовим речима, доношењем овако јасне пресуде стављена је тачка и на овај део дешавања у бившој Југославији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи