"Харадинај жели да оспори Бриселски споразум"

Министар одбране Александар Вулин наводи да косовски премијер Рамуш Харадинај жели да дезавуише Бриселски споразум и да преговара о стварима о којима не може бити преговарања. Формирање косовске војске било би озбиљна претња за читав регион, а позиција Србије и Срба на КиМ је јасна - нема војске Косова, већ само Кфор, истакао је Вулин.

"Бриселски споразум је више него јасан. Он је потписан са врло јасним и прецизним овлашћењима шта чини ЗСО и она није никаква НВО. Харадинај је свестан једне друге чињенице, да Бриселски споразум не ради у корист косовске независности и он ће учинити све што може да Бриселски споразум спречи да се не спроведе", рекао је Вулин новинарима у Аранђеловцу.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је јуче да је Заједница српских општина на Косову "и даље могућа", али "само као координационо, а не као извршно тело", те да на крају Бриселског дијалога Србија треба да призна косовску независност.

"Србија неће преговарати о ономе што је већ испреговарано. Бриселски споразум је већ потписан, никакве промене и одлагања неће бити", рекао је Вулин.

Формирање косовске војске било би озбиљна претња за читав регион, а позиција Србије и Срба на КиМ је јасна - нема војске Косова, већ само Кфор, изјавио је Вулин.

Министар је нагласио да ће се Србија залагати да улога Кфора буде још снажнија и видљивија на КиМ, без смањивања њеног политичког и војног утицаја или броја припадника Кфора.

Како је истакао, приштински политичари су се у предизборној кампањи надметали ко ће даље стићи до територије централне Србије и, како каже Вулин, заузети Ниш или неки други град, те да би таквим људима, сматра он, дати било какву војску било опасно.

"То не би допринело помирењу и миру у региону. Србија ће се, као и до сада, придржавати међународног права и резолуције 1244, која јасно каже да је Кфор једина оружана снага на простору КиМ", указао је Вулин.

Подсетио је да Србија сада има јос једног важног савезника у Приштини, а то је Српска листа која се, такође, придржава резолуције, те да су Срби са КиМ на изборима јасно рекли да је та листа њихов заступник. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи