Формирана Женска одборничка мрежа Новог Сада

Конститутивном седницом формализован је унапред договорени рад Женске одборничке мреже Скупштине Града Новог Сада у којој је окупљено 27 од 29 одборница локалног парламента тога града.

Као основни циљеви функционисања такве одборничке мреже истакнути су здравље жена, сузбијање насиља над женама, женско предузетништво, образовање жена, ширење свести о женској солидарности, те подстицај жена за већим учешћем у политичком и јавном животу Новог Сада.

Народна посланица и координаторка Женске парламантерне мреже у Народној Скупштини Србије Марија Обрадовић истакла је да су се многе ствари у Србији променили, па се тако и много више пажње посвећује теми родне равноправности, што према њеној оцени, показује степен зрелости и демократичности друштва у нашој земљи.

"Данас смо у Скупштини Града Новог Сада где се формализује формирање Женске одборничке мреже, ово се дешава широм наше земље и верујем да ускоро то и неће бити вест у медијима већ само једна цртица о формирању организација које окупљају жене које су активне у политици", навела је Обрадовићева.

Напомиње да је основна идеја те организације у вези са уједињењем женских идеја и моћи позиција које оне заузимају у поправљању позиције грађана у срединама из којих оне долазе.

Према њеним речима, порука која се шаље формирањем таквих одборничких мрежа је да жене као политичарке у Србији не смеју да буду подељене по питању одређених тема на основу страначке припадности, већ да те мреже представљају добровољне организације уз помоћ којих се подиже глас против насиља у породици над женама, а у корист економског оснаживања жена, здравља и образовање.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поздравио је иницијативу коју се подржале готово све одборнице у новосадској скупштини, истакавши да је то у духу свих повеља, аката и политика које се проводе на нивоу Града Новог Сада.

"Очекивали смо да се тај процес заврши јер је он само формализовање неких норми које су за Нови Сад насушно потребне, применљиве и прихватљиве. Подсетимо да је Нови Сад потписник Еврпопске повеље о равноправности жена и мушкараца у локалној средини и оно што очекујем од колегиница из градксе Супштине је не само да учествују активно у доношењу одлука него и да буду присутне у надзору и имплементацији истих и да сарађују са колегиницима из Скупштине Србије и АП Војводине", рекао је Вучевић.

Истиче да не треба ни напомињати колико су важне категорије као што су борба против насиља у породици, здравствене политике према женама и деци, јачање положаја жена у систему привреде и извршне власти, оценивши да жене имају одређен капацитет у закондавним телима, али да је и даље недовољно учешће жена у извршном делу власти, пре свега у јавним предузећима.

"Женска одборничка мрежа није страначка прича, то није задатак за одборнице, то је задатак за све нас, без обзира на родну припадност, у то морају бити укључени и мушкарци. Кључно је да се одлуке такве мреже спроводе и да резултати у пракси буду добри", закључио је градоначелник Новог Сада.

Посланица у Скупштини Војводине и координаторка Женске парламентарне мреже у Покрајинској скупштини Миа Страјин навела је да ће та мрежа бити на располагању колегиницима из Скупштине града и да ће помоћи, уколико за то буде било потребе.

Председница Одбора за родну равноправност и посланица у Скупштини Града Новог Сада Мирјана Васић изабрана је за координаторку Женске одборничке мреже у новосадском парламенту.

То тело биће доступно за подршку и детектовање свих проблема жена сваког понедељка од девет до 12 часова, а уколико буде било потребе, пријеми у Скупштини Града Новог Сада за све припаднице лепшег пола биће организоване и чешће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи