Препорука Агенције за смену секретарке Скупштине Светиславе Булајић

Агенција за борбу против корупције препоручила је смену секретарке Скупштине Србије Светиславе Булајић, наводећи као разлог то што је сама себе слала на службена путовања.

У решењу Агенције, које је донето 19. октобра, наводи се да је Булајићева током обављања јавне функције током 2017. године себе упућивала на службена путовања у Истанбул, Кијев, Единбург и Варшаву.

Генерална секретарка Скупштине је, како стоји у решењу, од новембра 2016. године до јула 2017. године одобрила себи накнаду за прековремени рад за који је исплаћено укупно 164.063,87 динара, а да, како се наводи, о сукобу инетерса у наведеним ситуацијама није обавестила Агенцију за борбу против корупције.

"Према Закону о Агенцији јавни функционер је дужан да јавну функцију обавља тако да јавни интерес не подреди приватном, да ствара и одржава поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције", стоји у саопштењу.

Додаје се да је прописана и обавеза функционера да приликом ступања на дужност и током вршења јавне функције, у року од осам дана, писмено обавести непосредно претпостављеног и Агенцију о сумњи о постојању сукоба интереса, што секретарка, како се наводи, није учинила.

"Применом наведених одредби оцењено је да је Светислава Булајић доношењем наведених решења довела у себе у ситуацију сукоба интереса, да је јавни интерес подредила приватном и искористила јавну функцију за стицање погодности за себе чиме је угрозила поверења грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције", наводи се у решењу.

Агенција није прихватила образложење генералне секретарке да је у вези са начином доношења решења о службеним путовањима и прековременим радом постојала дугогодишња пракса у Народној скупштини и пре њеног именовања.

Такође, одбијени су и наводи Булајићеве да је прековремени рад у Народној скупштини уобичајена појава, поготово када се одржавају седнице јер наведени разлози, како пише у решењу Агенције, не искључују одговорност функционера због повреде Закона о Агенцији.

Агенција за борбу против корупције изрекла је меру јавног објављивања препоруке за разрешење Светиславе Булајић са јавне функције генералног секретара.

Она, како је наведено, има право жалбе против тог решења Агенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи