Приштина, протест због пресуда "кумановској групи"

Припадници организација произашлих из рата и породице убијених и ухапшених чланова такозване "кумановске групе", протестовали су у Приштини против пресуда македонског правосуђа, тражећи њихово ослобађање.

Представник организација ратних ветерана Мухамет Биљаљи, рекао је да владе Косова и Албаније до сада нису пронашле начин за расветљавање случаја који се догодио у Куманову.

"Не знам која је сила у свету у миру изрекла такву казну. Зато смо на овом протесту показали да подржавамо борце за слободу. Ови борци су убијени у Куманову без икаквих чињеница, без икаквих терористичких доказа, како су их назвали. Они су били део рата за слободу албанског народа", рекао је Биљаљи.

Други говорници су казали да су прави напори групе "Куманова" имали вредност слободе, а не криминала.

"Македонија је злоупотребила Охридски споразум. Као последица неспровођења овог споразума Албанци су дискриминисани. Ми смо са вама у вашој одбрани. Позивамо македонску владу да ослободи жртве у Куманову", речено је на протесту испред Народног позоришта у Приштини.

Учесници протеста су на крају позвали косовску владу да одговори на осуду "кумановске групе".

Почетком новембра, македонске правосудне власти у Скопљу, од 37 чланова оптужених за терористичке нападе у делу Куманова, прогласиле су кривим 33 члана, од којих су сви албанске националности. Доживотна робија изречена је за седморицу. Већина осуђених је са Косова. У том нападу убијено је више македонских полицајаца.

Протест је завршен мирно, а породицама убијених и осуђених Албанаца, међу којима је већина са Косова, придружили су се и грађани који су на централном шеталишту у Приштини обележавали дан заставе Републике Албаније.

Поводом дана заставе и 105. годишњице независности Албаније, главне приштинске улице украшене су заставама и другим обележјима те државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи