ЕУ: Нема промене формата дијалога без сагласности обе стране

Свака промена формата у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и ангажовање САД, мора да буде подржана и од српских званичника, кажу у Бриселу.

"ЕУ је посредник у дијалогу Београда и Приштине. На двема странама је да се договоре о садржају, формату, брзини и агенди", изјавила је за Танјуг портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич.

Коцијанчич је поновила да ЕУ и САД "блиско сарађују" када је реч о Западном Балкану, што подразумева и процес дијалога Београда и Приштине.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да је Западни Балкан као један од приоритета ЕУ "део редовне комуникације између Брисела и Вашингтона".

На питање Танјуга да ли се у комуникацији Брисела и Вашингтона помињало веће учешће Америке, па и ангажман некадашње државне секретарке Кондолизе Рајс, како у региону, тако и у самом дијалогу Београда и Приштине, извори блиски канцеларији шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини кажу да су о "ангажману Кондолизе Рајс чули само из српских медија".

"За нас је ситуација јасна. Ми смо посредници у дијалогу, а дијалог је између Београда и Приштине, који заједно одлучују како ће се дијалог водити", кажу дипломатски извори у Бриселу.

У ЕУ наглашавају да оно о чему се разговара јесте нова фаза дијалога Београда и Приштине.

Портпаролка Европске комсије Маја Коцијанчич каже да се од председника и Београда и Приштине очекује да у наредним недељама и месецима наставе са конструктивним залагањем, какво је показано током претходних састанака у оквиру дијалога.

"Радимо на новој фази дијалога. У контакту смо са САД и са наше стране се ништа не мења", закључују дипломатски извори Танјуга у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи