Хан: Слобода медија – фундаментална вредност ЕУ

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан рекао је да Европска комисија пажљиво прати изазове и потешкоће с којима се суочавају новинари на Западном Балкану.

"Слобода медија је фундаментална вредност ЕУ и предуслов о ком се не може преговарати ни са једном земљом кандидатом на њиховом путу ка Унији", поручио је Хан на конференцији "Медијски дани ЕУ – Западни Балкан" у Тирани.

Новинарство се, како је навео, не дешава у изолованој области, већ усред друштва, а независно и слободно извештавање је од кључног значаја за изградњу демократије, саопштенo je из Европске комисије.

Према његовим речима, независни медијски сектор важан је за слободу изражавања, али треба размотрити и друга бројна питања попут власништва над медијима.

Према његовим речима, политички лидери и земље кандидати су одговорни за гарантовање слободе медија, укључујући безбедност и пристојне услове живота новинара.

"Слобода медија је показатељ функционисања правне државе. Критичко извештавање је важно за демократију. Медији могу допринети изградњи мостова, а не поделама", поручио је Хан.

Како је истакао, Европска комисија ће наставити да пружа подршку за побољшање медијског окружења, додавши да и медији могу да учине пуно.

Како се наводи на Твитер налозима Бирна и Групе за слободу медија, група српских новинара која је присуствовала конференцији у Тирани, током Хановог говора изразила је симболичан протест због, како кажу, мањка слободе медија у Србији.

На тој друштвеној мрежи објављене су фотографије са панела на којима се види да су током његовог излагања устали у знак протеста и да су сви носили црне мајице на којима је писало: "Овако изгледа када нема слободних медија", "ЕУ да учини више за слободу медија" и "Борба против медијског мрака".

Њима су се придружили и неки новинари из региона.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи