Чекајући измене Устава

Устав Србије требало је да буде измењен до краја године, тај рок, који је предвиђен Акционим планом за поглавље 23 о правосуђу, у приступним преговорима са Европском унијом, поставиле су српске институције. Извесно је, међутим, да се то неће догодити у наведеном року. Председник очекује да ће, крајем марта, Србија имати спреман текст највишег правног акта.

Србија је до данас променила 11 устава, а пре толико година усвојен је и последњи, за који се већ сутрадан чуло да мора да се мења.

Расправа о постојећем, коју је Министарство правде покренуло пре шест месеци, запала је у ћорсокак, јер су се из ње повукла струковна удружења. Зато што, кажу, држава није изашла са полазним основама за измену Устава, али и због страха да ће се политички утицај на правосуђе заправо повећати. 

"Позивамо их још једном, сматрамо да они треба да учествују у овој јавној расправи – да изнесу на који начин они виде будуће уставне промене. Тачно је да још нема предлога од стране Министарства, али разлог је управо то што ни сами нисмо знали са којим решењем треба да изађемо јер треба да чујемо мишљење и струке", каже министарка правде Нела Кубуровић.

Струка подсећа да се за нацрт може искористити анализа Устава о правосуђу, урађена још пре три године. Професор Уставног права подсећа и да је она добила одличне оцене Венецијанске комисије, чије ће мишљење о новом тексту Устава бити пресудно.

Владан Петров, професор Уставног права на Правном факултету Универзитета у Београду, каже да се морају боље уредити начела у судској власти, пре свега квалитетније уредити саму независност судства и обезбедити боље гаранције у Уставу независности судства.

"Морамо наћи адекватан начин избора судија. Лицемерно је говорити и потпуном искључењу политичке власти у избору судија. У Устав морају да се унесу основе за престанак судијске функције, то је било у старом уставу, то није револуционарна тековина, мора сад то да се врати", рекао је Петров.

Иако је рок за промену Устава био крај године, до тада неће бити готов ни нацрт. Поједини учесници у дебати сматрају да је рок важан, али да је од њега важнија суштина текста будућег устава.

Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима за преговоре са ЕУ, каже да постоји неки распоред, а то је да до краја године буде представљен документ који би могао да буде основа за даљу расправу и за разговор са Венецијанском комисијом.

"Подсећам, Венецијанска комисија ће овог пута добити пре самог усвајања Устава документ на читање, што се није десило са нашим Уставом из 2006. године. Уосталом, оваква дебата је и за нас потпуна новина, никада у Србији приликом измене Устава није вођена овако широко", каже Мишчевићева.

Осим промене Устава о правосуђу, помиње се, између осталог, преамбула о Косову и Метохији, промена начин избора председника, смањење броја посланика.

Међутим, о промени преамбуле, уставног принципа или организације власти одлучују грађани на референдуму.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи