Дани Војводине у Истри у мају 2018. године

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је делегацију Истарске жупаније са којом је договорено да се манифестација Дани Војводине у Истри одржи у мају 2018. године.

Делегацију су предводили жупан Валтер Флего и председник Скупштине Истарске жупаније Валтер Драндић.

Циљ њихове посете је да се обнови вишегодишње пријатељство, контакти и сарадња две регије, рекао је Мировић.

"Заинтересовани смо да сарадњу између наше две регије оснажимо и продубимо, не само у области туризма и културе, већ и да се та сарадња прошири и на друге области као што су пољопривредни потенцијали и привредне коморе", рекао је Мировић.

Подсетио је да је манифестација Дани Војводине до сада одржана у Будимпешти, Темишвару, Подгорици и Бањалуци, наводи се у саопштењу Бироа за информисање Покрајинске владе.

"АП Војводина жели да искористи позитивне резултате које је Истра остварила у брендирању производа, привлачењу европских фондова и екологије", рекао је Мировић.

С друге стране, евидентан је интерес Истре, да као туристичка регија буде присутна у Војводини, као и њен интерес за пласман хране из Војводине, рекао је жупан Валтер Флего.

На састанку је било речи о могућем заједничком туристичком производу две регије, који би се понудио на трећем тржишту.

Данашњем састанку је присуствовао и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

Пастор са делегацијом Истре о унапређењу сарадње

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је са делегацијом Истарске жупаније о неколико иницијатива, чије би спровеђење допринело побољшању сарадње, али и конкретним бенефитима за обе регије.

Пастор је као посебно значајну област навео и привредну сарадњу, те позвао представнике Истарске жупаније да узму веће учешће на две, према његовој оцени највеће сајамске манифестације, пољопривреном сајму и сајму туризма.

"Јаче повезивање привредника и већи пласман робе на тржиште Истре био би од обостране користи за наше регије, а то се најлакше спроводи у дело спајањем привредних субјеката и њиховим непосредним контактом", нагласио је Пастор, саопштено је из покрајинске владе.

Истарски жупан Валтер Флего оценио је да би, поред привредне сарадње, Истарска жупанија могла бити добар партнер Војводини у области пројеката финансираних од стране Европске уније, с обзиром на чињеницу да је Република Хрватска земља чланица, а Србија у предприступном процесу, те да за такве пројекте постоје бројни извори финансирања.

Додао је и да би се будући заједнички пројекти требали што пре дефинисати како би спремни дочекали буџетски период ЕУ за 2020 - 2027. годину.

Пастор је са делегацијом из Истре разговарао и о могућностима сарадње универзитета, с обзиром на то да је универзитет у Истри у фази формирања, као и о областима које се морају и најбоље могу унапредити у процесу приступања ЕУ.

Како би се иницијативе што брже конкретизовале, Пастор и Флего су разговарали и о идеји формирања групе пријатељства Војводине и Истре, коју би чинили посланици из две регије који се определе да дају свој допринос повезивању и сарадњи, те оперативно учествују у тим процесима, за које су парламенти две регије створили институционални оквир пре више од деценије.

Споразум о сарадњи између АП Војводине и Истарске жупаније потписан је 2006. године, а односи се на изражене намере обе стране за ближом сарадњом у областима туризма и културе, пољопривреде и руралног развоја, одрживог развоја и заштите околине, као и научно-технолошке сардње, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи