Кубуровић: Неоправдане критике Трибунала на рачун Србије

Министарка правде Нела Кубуровић на састанку са председником Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) Кармелом Ађиjусом, истакла да је Србија испоштовала готово све захтеве Трибунала и да су зато неоправдане критике које долазе од стране тих органа у погледу изостанка сарадње.

Иако председник МКСЈ тврди да сарадња Србије са Трибуналом не постоји у последњих годину и по дана, јер Србија није изручила троје радикала по захтеву МКСЈ, министарка Кубуровић је истакла да је постојао већи број захтева Трибунала у том периоду на које је Србија позитивно одговорила, а да је последњи међу њима достављање транскрипата српских судова у процесу саслушавања оптужених радикала.

Када је у питању конкретно изручење, како је саопштило ресорно министарство, Кубуревићева је истакла да ће Србија поштовати правоснажне одлуке свог суда, који је рекао да не постоје услови за њихово изручење.

Кубуровићева је рекла да је забринута за услове издржавања казни српских осуђеника који бораве у затворима у Естонији, наводећи да је тим поводом већ два пута писала МКСЈ, а да је изостала адекватна реакција.

Када је у питању здравствено стање Ратка Младића, Кубуровићева је нагласила да је Србија и поводом захтева за његово адекватно лечење, заједно са његовом одбраном у више наврата тражила преиспитивање да ли Хашки трибунал обезбеђује Младићу неопходну здравствену негу, тражећи да доктор из Србије обави лекарски преглед.

Ађијус је истакао да пажљиво прати ситуацију у вези са здравственим стањем Ратка Младића и да ће учини све што је у његовој надлежности да се захтеви Србије размотре.

Министарка Кубуровић и Ађијус су се договорили да се оснује Информациони центар МКСЈ у Београду, који ће омогућити приступ архиви тог суда.

Сагласили су се да је неопходна сарадња и размена информација све три државе – Србије, БиХ и Хрватске у вези са процесуирањем ратних злочинаца, јер и после више од 25 година постоји велики број жртава за чију смрт нико није одговарао, закључује је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи