Гојковић: Подршка Бугарске Србији и политици проширења ЕУ

Председница парламента Маја Гојковић рекла је да Бугарска пружа велику подршку политици проширења ЕУ на земље Западног Балкана, укључујући и Србију.

Гојковићева је новинарима после састанка са председником Народне скупштине Бугарске Димитром Главчевом, рекла да ће Србија бити спремна и завршити део својих обавеза на европском путу и пре 2025. године.

Навела је да се са гостом из Бугарске сагласила да Србија може да постане пуноправна чланице Уније и раније, ако буде испунила све услове.

Председница парламента је истакла значај посете Главчева Србији с озбиром да Бугарска од 1. јануара презума шестомесечно председавање ЕУ, те навела да је обраћање њеног бугарског колеге историјско јер је први пут да се један високи званичник Бугарске обраћа у Скупштини Србије.

Како је навела Гојковић, Западни Балкан је део решења ЕУ као чвршће организације, а не део проблема.

Гојковићева је навела да се са бугарским колегом разговарала о подршци коју Бугарска пружа Србији на њеном европском путу, о могућности да се отворе нова полавља за време бугарског председавања ЕУ, о томе да ће један од приоритета бугарског председавања ЕУ бити тема перспективе Западног Балкана у ЕУ, те о унапређењу сарадње.

Са гостом из Бугарске, Гојковићева каже да је разговарала и о већ отвореним поглављима у преговорима о чланству Србије у ЕУ, укључујући и права бугарске националне мањине у Србији.

Гојковићева је рекла да је Србија учинила напредак када реч о школовању и издавању и штампању уџбеника за припаднике бугарске националне мањине, као и да је са гостом из Бугарске разговарала и о питању стратегије у области информисања те националне мањине.

Теме састанка су, навела је Гојковићева, биле и инфраструктурно повезивање две државе, сарадња у области енергетике и економије.

Главчев каже да је у средишту разговора са Мајом Гојковић била евроспка перспектива Србије.

Видимо да Србија улаже велике напоре у спровођењу реформи потребних за придруживање, рекао је Главчев.

Навео је да Бугарска пружа потпуну подршку Србији на њеном европском путу који, каже, зависи од напора које Србија улаже на том путу.

Каже и да посланици Скупштине Србије истрајно раде на том путу што је, наводи, повод за велико задовољство.

Када је реч о поглављу 23 које укључује и питање националних мањина, Главчев је рекао да Бугарска може у томе да пружи информације Србије јер је та држава и даље под механизмом контроле ЕУ.

Главчев, који је јуче разговарао са представницима бугарске националне мањине у Нишу и Димитровграду, навео је да Србија има добар законодавни оквир када је реч о правима мањина, да у Србији не постоје проблем у вези са остваривањем права бугарске националне мањине, али и навео да их можда има негде на локалном нивоу, наводећи Босилеград.

Додао је да би заједничким радом не тако велики проблеми који се јављају у локалним срединама у Србији где живе представници бугарске националне мањине могли бити отклоњени.

"Проблеми на којима треба радити", каже Главчев, тичу се поглавља 10 и 26 која се односе на информисаност националних мањина.

Изразио је задовољство што су последње две године Србија уложила напоре у репшавању проблема који су се нагомилавали годинама, наводећи да је у Србији одштампано 26 уџбеника за припаднике бугарске националне мањине, 14 је у процесу штампања, а девет уџбеника је у припреми.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи