Ајнхорст: ЕУ има највећи утицај на Балкану и жели мир

Директорка за Западни Балкан у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајнхорст сматра да и поред веза и интреса које друге земље имају на Балкану, ЕУ има највећи утицај у региону.

"Гледајући из ЕУ перспективе видим да ми, Европска унија, имамо највећи утицај на Балкану, најбоље механизме, најбољу политику и најбоље начине да остваримо конкретне резултате", поручила је Ангелина Ајнхорст током конференције посвећене проширењу ЕУ на Западни Балкан организоване у Центру за проучавање европске политике (ЦЕПС) у Бриселу.

Констатовала је да Русија има традиционално "вековне везе" и интересовања за регион Западног Балкана, као што има и Турска и "неке друге земље".

"Ми нисмо тамо јер мислимо да ће други да дођу и 'покваре супу'. Ми смо тамо јер мислимо да је важно и за људе који живе у региону и за ЕУ да заједно раде на миру и просперитету", закључила је Ајнхорст.

У ЕУ су у више наврата последњих година указивали на "мешање" спољних играча, на првом месту Русије, на ситуацију на Западном Балкану, али и шире у региону Југоисточне Европе па и целе ЕУ.

Европски савет је у марту 2015. године установио радну групу "Источни СтратКом" која се бави превенцијом и адекватним одговорима на "дезинформационе активности спољних играча" и промовише политику ЕУ ка источном суседству.

Средином октобра осам министара спољних послова земаља чланица затражило је од шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини "хитно јачање способности 'ЕУ СтратКом', укључујући успешну источну "СтратКом" радну групу, као и одговарајуће оперативне групе "СтратКом-а" у јужном и западном Балкану.

Пропагандне активности спољних фактора и ЕУ одговор на њих требало би да буде једна од тема разговора министара спољних послова ЕУ који ће се 13. новембра састати у Бриселу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи