"Србија није ни у евроазијским ни у евроатланским интеграцијама"

Министарка за европске интреграције Јадранка Јоксимовић рекла је, поводом недавне изјаве заменика помоћника државног секретара САД Брајана Хојта Јиа, да Србија није ни у евроазијским ни евроатланским интеграцијама, већ у европским интеграцијама.

"Управо зато европске интеграције су наш најбољи одгвор за стабилизацију Србије на унутрашње-политичком и за позиционирање на спољно политичком плану", рекла је Јоксимовићева новинарима у Београду.

Истакла је да су Руска Федерација и САД "глобални играчи" чији се интереси некада преплићу и преламају, па врло често и на простору где је Србија.

"Управо зато, дубоко сам уверена да су европске интеграције прави одговор на стабилизацију Србије на спољнополитичком плану и модернизацију и стабилизацију на унутрашњополитичком плану. Ми смо у европским интеграцијама и припадамо европском континенту, а евроатлантске и евроазијске су нешто друго. Ми гурамо европске интеграције и верујем да ћемо бити успешни у томе", нагласила је она.

Заменик помоћника државног секретара САД је поручио да се не може седети на две столице истовремено, наводећи да земља као што је Србија, која жели да постане члан ЕУ, мора да пошаље врло јасно поруку, а не да балансира између две стране.

Он је, такође, рекао да САД "не разумеју зашто би особље руског хуманитарног центра требало да добије дипломатски имунитет".

"До краја године још три или четири нова поглавља"

Министарка Јоксимовић је најавила да ће Србија до краја године имати пет припремљених поглавља за наставак преговора са Европском унијом.

Уверена је да ће од тих пет, три или четири поглавља Србија моћи да отвори до краја године и да задржи добру динамику, рекла је Јоксимовићева.

"До сада смо увек отварали по два поглавља. Овог пута мислим да ћемо имати најмање три, што је јако добар сигнал јер и наша администрација и сва министарства која су укључена у процес преговора, вредно раде и то је важан сигнал и за наше грађане - да је отворена европска перспектива Србије", истакла је Јоксимовић.

Министарка је напоменула да је у припреми посебан извештај о спровођењу акционих планова за поглавља 23 и 24.

"Мислим да ће тај извештај, с обзиром на све активности које смо у међувремену предузели, бити сигурно довољно добар, да можемо да идемо у овтарање ових других поглавља, за која смо припремљени", оценила је Јоксимовићева.

"Заблуде и митови о Европској Унији"

Јоксимовићева је данас посетила штанд Министарства за европске интеграције на 62. Међународном београдском сајму књига на коме је представила две најновије публикације тог министарства "Аргументи за Европу" и "Митови или заблуде о Европској унији".

"Ми смо први пут на Сајму књига представили наше публикације у форми промо-материјала, које су бесплатне, које би на један пријемчив начин требало да покажу нашим грађанима шта су аргументи за европске интеграције, а шта су неке заблуде и митови којима нисмо оптерећени само ми, већ су били и сви други који су пре нас били у процесу евроинтеграција", рекла је Јоксимовићева.

Захвалила је представницима амбасада држава чланица ЕУ који су присутвовали догађају, а међу којима су амбасадори Аустрије, Бугарске, Португала, Шведске и Холандије, представницима амбасада, Мађарске, Француске, Пољске, Румуније, Шпаније и делегације Европске уније.

"Њихово присуство показује да радимо заједно и да покушавамо да кроз заједнички рад приближимо нашим људима разлоге због којих је Србија недвосмислено опредељена за наставак европског пута", истакла је Јоксимовићева.

Наводећи да се грађани често питају шта имају од процеса евроинтеграција, она је рекла да је управо због тога ресорно министарство објавило две најновије публикације: "Аргументи за Европу" и "Митови или заблуде о Европској унији".

Како је образложила, прва публикација састоји се од три сегмента: политички и институционални сегмент, економски сегмент у смислу економских бенефита и користи за наше грађане и део који се тиче коришћења фондова Евопске уније.

"У сумарном делу смо навели које су то конкретно користи од чланства Србије у ЕУ по свих 35 поглавља која се директно тичу грађана Србије", рекла је Јоксимовић.

Говорећи о публикацији "Митови или заблуде о Европској унији" она је као пример навела мит 3 који каже да ћирилице неће бити ако Србија постане чланица ЕУ.

"Не само да то није тачно, него ће ћирилица бити једно од званичних писама Европске уније и српски језик ће бити један од званичних језика Европске уније", истакла је Јоксимовић.

Говорила је и о миту 13 - "Збогом кривим краставцима и квргавим шаргарепама".

"То је чувена прича о стандардизацији свега, па и пољопривредних производа, што је наравно, далеко од истине", рекла је Јоксимовићева.

Навела је да чланство Србије у ЕУ пољопривредним прозивођачима, између осталог, гарантује очување традиционалних начина производње као и приступ великим фондовима ЕУ за пољопривредну производњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи