Брнабићева и Михајловићева са Хојтом Јијем

Председница Владе Србије Ана Брнабић и потпредседница Владе Зорана Михајловић одвојено су се састалe у Београду са замеником помоћника америчког државног секретара Брајаном Хојтом Јијем.

На састанку Ане Брнабић и Хојта Јија закључено је да постоји доста простора за унапређење укупних билатералних односа између две државе.

У разговору је наглашено да Србија мора да остане чврсто опредељена у спровођењу реформи како би у скоријој будућности постала чланица Европске уније, саопштио је Кабинет премијерке.

Такође, на састанку је истакнуто да је потребна снажна воља и истрајност свих чинилаца власти и друштва како би се учинио значајнији напредак у питањима владавине права, слободе медија, борбе против криминала и корупције и обезбедили бољи услови за живот свих грађана Србије.

Брнабић је поновила да је најважнији циљ очување мира и стабилности у региону, без којег нема ни економског напретка, ни европске будућности за регион, наводи се у саопштењу.

Брнабић је истакла да је Србија и даље посвећена отвореном дијалогу са Приштином, и изразила уверење да ће отварање унутрашњег дијалога о Косову довести до постизања консензуса и сагласности у решавању питања од националног интереса за Србију.

Хојт Ји је истакао да су Сједињене Америчке Државе спремне да пруже сваку врсту помоћи како би Србија у што скоријој будућности постала чланица Европске уније.

Михајловић и Ји о реформама и пословоном окружењу

На састанку са министарком Зораном Михајловић, функционер Стејт департмента Брајан Хојт Ји пренео је честитке на успешној реформи грађевинских дозвола, која је, истакао је, била од пресудне важности за напредовање Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке.

"Приметно је да су услови пословања драматично унапређени", рекао је Ји, истакавши да је томе допринела и добра сарадња Амбасаде САД и УСАИД-а са Владом Србије и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Главне теме разговора биле су, како је саопштено, наставак реформи у области грађевинских дозвола, унапређење пословног окружења у Србији, као и инфраструктурни пројекти који ће повезати Србију са регионом.

Михајловић је подсетила да пре три године многи нису веровали да је могуће да се у Србији грађевинске дозволе издају у потпуности електронски, а да сада било који инвеститор до дозволе долази "једним кликом".

"Следећа реформа на којој радимо је реформа катастра, која је једнако важна као и реформа грађевинских дозвола", рекла је Михајловић на састанку којем је присуствовао и амбасадор САД Кајл Скот.

Заменик помоћника државног секретара САД такође се интересовао за приоритете у области транспорта, који ће боље повезати Србију са регионом.

"Приоритети Србије су изградња 'ауто-пута мира' од Ниша преко Мердара до Приштине, завршетак Коридора 10, али и повезивање ауто-путевима са Црном Гором и Босном и Херцеговином, што отвара нове могућности за економију читавог региона и бољи живот грађана. Приоритет нам је и изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште, где су већ почели радови на једној деоници", рекла је Михајловић и додала да Влада уз то ради и на уклањању свих баријера како роба и путници не би чекали на границама.

Потпредседница Владе рекла је да је већ договорено финансирање изградње прве деонице "ауто-пута мира" Ниш–Мердаре–Приштина–Тирана–Драч, од Ниша до Плочника, где ће радови почети идуће године, као и да очекује да у 2018. буде потписан уговор за Моравски коридор, односно ауто-пут Појате–Прељина.

Она је позвала и америчке грађевинске компаније да учествују у инфраструктурним пројектима у Србији.Танјуг

Михајловић о састанку: Србија јасно опредељена за ЕУ

Потпредседница владе Зорана Михајловић је изјавила да је политика Србија врло јасна – да иде у ЕУ, без обзира на било чију перцепцију о томе.

Она је тако одговорила на питање новинара да ли је то што се састала са замеником помоћника државног секретара САД Хојтом Брајаном Јијем у Влади Србије начин да покаже да Србија не седи на две столице.

На питање о чему је разговрала са Јијем, Михајловић је рекла да су разговарали о повезивању Србије и региона, као и успешно спроведеној реформи издавања грађевинских дозвола.

"Разговарали смо о реформама које смо спровели, односно увођењу електронских грађевинских дозвола. Пуно смо радили на томе са УСАИД и то је можда највећа реформа. Друга тема је било повезивање Србије са Западнм Балканом. Свако ко мисли да транспорт нема ни мало везе са политиком, чини ми се да не зна баш најбоље", рекла је Михајловић.

Навела је да су то биле најважније теме на састанку за нашу земљу, што, истиче, и јесте најважније за боље боље услове пословања, за нове инвестиције и нова радна места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи