Гојковићeва у Санкт Петербургу

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник руске Државне думе Вјачеслав Володин сагласили су се да су односи две земље, који су утемељени на историјски блиским везама између два народа, изузетно добри и развијени на свим пољима чему доприноси интензиван политички дијалог. Гојковићева је разговарала и са председником Горњег дома Парламента Белорусије Михаилом Мјасниковичем.

Гојковићева се са Володином састала у Санкт Петербургу, где учествује на 137. заседању Интерпарламетарне уније, а у разговору је истакнуто и да се наредне године обележава 180 година од успостављања дипломатских односа, у чему ће значајну улогу имати и парламенти, саопштено је из Скупштине Србије.

Председници два парламента изразили су задовољство континуираним развојем међупарламентарне сарадње на свим нивоима, посебно успостављањем Комисије за сарадњу Парламента Србије и Државне думе, која представља додатан облик интензивирања односа, на основу Споразума о сарадњи два парламента, а чији је последњи састанак био у јуну у Београду.

Председници два парламента сагласили су се и о посебној важности сарадње парламентарних делегација у међународним парламентарним организацијама, попут Интерпарламентарне уније, Парламентарној скупштини Савета Европе и другим, а у том контексту Володин се захвалио на подршци ставовима руске стране.

Гојковићева је захвалила Руској Федерацији на континуираној и принципијелној подршци у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије, односно поштовању универзалних принципа међународног права.

Гојковићева и Володин су размотрили и друге теме важне за две земље, као што је сарадња у области економије, наводи се у саопштењу.

Унапредити сарадњу Србије и Белорусије

Председница Скупштине Србије састала се и са председником Горњег дома Парламента Белорусије Михаилом Мјасниковичем.

Они су истакли да су добри билатерални односи две земље засновани на традиционалном пријатељству, културној и историјској блискости и да постоји интерес за даљим унапређењем свеукупне билатералне сарадње.

Мјасникович је истакао да, пре свега, постоје бројне могућности за сарадњу Србије и Белорусије и да би обе земље требало да учине све да се те могућности у што већој мери искористе, посебно на економском плану, али и у свим другим областима, саопштила је Скупштина Србије.

Гојковићева је захвалила Белорусији на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Председници два парламента су нагласили да је међупарламентарна сарадња интензивирана разменом посета на највишем нивоу, као и сарадњом на нивоу радних тела и група пријатељства, а Гојковићева је подсетила да је група пријатељства са Белорусијом једна од најбројнијих у Скупштини Србије, што најбоље говори о заинтересованости посланика за односе две земље.

Гојковићева је рекла и да очекује да председник Мјасникович дође у посету Србији, што ће бити прилика да се размотре даље могућности конкретизовања сарадње на основу Меморандума о разумевању између два парламента, потписаног у Минску 2015. године.

На састанку је било речи и о јачању сарадње сталних делегација у међународним парламентарним организацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи