Брнабићева: Пензије и плате први пут биће више него пре 2013.

Чланови Спољноплитичког одбора Европског паламента желели су да чују став српске премијерке Ане Брнабић о великом броју питања, поред осталог о питању спољне политике земље, поготово о односима Београда и Москве, о односима у региону, о унутрашњим реформама, посебно владавини права, реформама у правосуђу и медијским слободама у Србији. 

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се нада да ће у суботу, након окончања преговора са ММФ-ом, моћи да саопшти проценат повећањ пензија, као и плата запосленима у јавном сектору и нагласила да ће ова примања бити већа него пре 2013, али "по први пут на здравим основама".

Брнабићева је током седнице Спољнополитичког комитета Европског парламента, одговарајући на питање словеначког европарламентарца Иве Вајгла да ли је смањење пензија у Србији било неопходно, казала да је то "изузетно битно питање и у Србији је увек део дебате".

"Било је неопходно, зато што су пре избора, пре него што је влада из 2012. и 2013. дошла на власт, пензије подизане политичком одлуком, то није било одрживо, морали смо да их смањимо како бисмо могли да их исплаћујемо, а да не одведемо земљу у банкрот", нагласила је српска премијерка.

Она је додала да су "међутим, од тог тренутка до сада, захваљујући мерама фискалне консолидације, двапут повећане пензије".

"Не баш много, али у проценту који смо могли. Данас разматрамо повећање пензија од више одсто, до 13. октобра ми приводимо крају преговоре са ММФ-ом око тога и надам се да ћу у суботу бити у прилици да објавим то. Овим повећањем ћемо по први пут имати више пензије у Србији него што су биле пре кризе, пре 2013. године, више пензије, али сада на стабилним основама, то је дакле важно", рекла је Брнабићева.

Председница српске владе је додала да ће "уз то, између осталог бити повећане плате и здравственим радницима и запосленима у образовању".

"Традиционално добри односи Србије и Русије" 

Ана Брнабић је била јасна по свим питањима и истакла да Србија не крије своје односе са Русијом, који су традиционало добри и свеобухватни. 

"Али, то се не коси са нашим стратешким циљем уласка у ЕУ. Имамо традицинално добре односе са Русијом, имамо културне, верске односе са Русијом, очигледно је да много људи у Србији види Русију као пријатеља, због подршке деведесетих година, противљења НАТО бомбардовању Србије", казала је она.

Додаје да је "такође важно истаћи да Србија има уговор о слободној трговини са Русијом" и да "зависи од увоза гаса из Русије".

"Имамо овај однос са Русијом који ни на који начин не смета нашој интеграцији у ЕУ или нашем стратешком фокусу", оценила је Брнабићева.

На питање о међународној војној сарадњи Србије Ана Брнабић је поновила да Србија не жели да буде део НАТО-а, већ да остане војно неутрална. 

"Постоји велика разлика између прецепције и чињеница. Прецепција да је Србија војно ближа Русији није подржана чињеницама. У 2016. години Србија је имала 16 међународних војних вежби, од којих девет билатералних са Сједињеним Америчким Државама, а две са Русојом, две са НАТО-ом и једну са Мађарском. То су бројке, а прецепција говори нешто друго", рекла је премијерка Србије.

Она је такође навела да се истраживања о односу грађана Србије према ЕУ којима располаже Влада Србије у многоме разликују од јуче представљеног истраживања Савета за регионалну сарадњу.

Премијерка је поручила да подаци Савета који говоре да "две трећине грађана Србије нису за ЕУ" једноставно - не могу бити тачни. 

"Оно што ми видимо јесте раст поверења у ЕУ и раст проеврпског става српских грађана. Сада је то око 49 одсто оних који подржавају ЕУ и 66 процената оних који су за реформе које се спроводе на путу ка чланству у ЕУ", пренела је Брнабићева европским посланицима. 

"Косово изузетно битно за Србију" 

На питање о односу Београда и Приштине премијерка Србије је позвала Косово да примени свој део обавеза које проистичу из Брислеског споразума. Подсетивши да је Србија још пре четири и по године потписала Бриселски споразум, Брнабићева је казала да то није било лако и да је о била, како је рекла, веома храбра политичка одлука.

Указала је да због одлуке да потпише тај споразум актуелни председник Србије, тадашњи премијер, Александар Вучић и данас трпи критике од десничарских, али и оних, како је рекла, тзв. продемократских снага.

"Бриселски споразум је било веома тешко потписати, била је то политички веома храбра одлука, чак и данас, чак и током кампање за последње председничке изборе, коју је водио актуелни председник (Александар) Вучић, њега су оптуживале десничарске странке, али и такозвани продемократски кандидати због потписивања Бриселског споразума и продаје Косова", навела је премијерка.

Брнабићева је истакла да је "Србија применила већину тачака Бриселског споазума, али и да је његова кичма успостављање Заједнице српских општина, што није учињено.

"Приштина није чак ни започела рад на томе, дакле Приштина није применила Бриселски споразум. А Србију и даље питају 'какав је ваш став око овога', 'хоћете ли их блокирати у Унеску и Интерполу', али Приштина је та која не испуњава оно што је кичма Бриселског споразума", казала је Брнабићева.

Истовремено, поновила је да Србија подржава јединство БиХ, уз оцену да се сарадња са Републиком Српском не коси таквом принципијелном ставу Србије као потписнице Дејтонског споразума. 

Брнабићева је на питање хрватских и словеначких посланика у Европском парламенту одговорила да је "врло поносна" када је реч о томе колико Србија води рачуна када су у питању људска права и права мањинских заједница.

"Питање националних мањина је важно за Србију и Србија један од лидера у Европи када је у питању заштита мањинских права", изјавила је премијерка Србије додавши да у Србији има 26 признатих националних мањина, а образовање је обезбеђено на 15 различитих језика. 

На питање европских посланика о стању слободе медија и истраживачког новинарства у земљи, Ана Брнабић каже да не види недостатак истраживачког новинарства због власти, али да види недостатак објективног новинарства. 

"Када погледате медијску сцену, она је поларизована на оне који су за власт и оне који су против власти", констатовала је премијерка Србије у разговору са европским парламентарцима у Бриселу. 

На крају сесије током које је премијерка Србије одговорила на десетак питања, специјални известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер захвалио се Брнабићевој што је одговарала "на веома искрен и отворен начин".

"Ово је посебно прилика да премијер дође на састанак Спољнполитичког комитета Европског парламента. Срећно у разговорима данас са председником Европске комисије и сутра са комесаром, срећно у вашем политичком раду и срећно вашој храброј земљи, има много људи у овој соби који ће подржати проевропску интеграцију Србије", рекао је председавајући Спољнополитичког комитета Европског парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи