Фратини: Убрзати улазак Србије у ЕУ

Председник Италијанског друштва за међународну организацију Франко Фратини сматра да не постоје суштински разлози да сва преостала поглавља у преговорима ЕУ са Србијом не буду затворена до 2021. године.

Фратини у интервјуу Танјугу истиче да процес преговарања о преосталим поглављима треба убрзати, јер би став грађана Србије, уместо подршке, могао да постане "Европа нас не жели и ми не желимо ЕУ", што би био пораз политике европске перспективе за нашу земљу.

"Мислим да је Влада Србије у праву кад покушава да се убрза процес преговарања знатно пре 2025. године", рекао је за Танјуг председник Италијанског друштва за међународну организацију.

Председник Србије Александар Вучић ишао је, каже, у правом смеру када је, још док је био премијер, означио 2020. као годину завршетка преговора са ЕУ.

"Ако постоји добра политичка воља, лако можете отворити и затворити поглавља за четири до пет година, не више. Имајући у виду да су нека поглавља са Србијом отворена и нека затворена, мислим да би, уз добру вољу са стране ЕУ, 2020, 2021. било право време за затварање свих поглавља", каже Фратини.

Чини му се, каже, да иза приче о 2025. години постоји "некаква политичка мотивација", јер одређени број земаља ЕУ, услед осећања замора када је реч о проширењу, жели да процес преговарања траје знатно дуже. 

"Шта је грешка у том ставу? То што он може довести до разочарања међу грађанима Србије", сматра Фратини.

Он подсећа да је после пријема Хрватске дошло до замора процеса проширења, чијем су додатном погоршању допринели и догађаји попут Брегзита и мигрантске кризе.

"Ипак, мислим да Европа, без обзира на све ове проблеме, и даље на столу има као један од приоритета завршетак проширења на све земље Западног Балкана. Немогуће је замислити поновно уједињење Европе све док све земље Западног Балкана не постану пуноправне чланице ЕУ", каже он.

Друго, баш због неких спољних проблема као што су мигранти, инфилтрација џихадиста и други, преко нам је потребна стабилност на Западном Балкану, истиче Фратини и додаје да су неке земље стубови те стабилности. 

А ту пре свега мисли на Србију.

Како каже, Вучић је као премијер играо и сада као председник игра стабилизирајућу улогу, залажући се за више безбедности, више регионалне интеграције и економске сарадње.

"Напредак Србије посебно на пољу економије"

Према његовим речима, Србија је остварила значајан напредак посебно на пољу економије, стабилности у земљи, али и када је реч о међународним односима.

"Сваки пут кад дођем у Београд видим нешто ново, нешто боље, укључујући сарадњу са Кином, арапским земљама, Русијом, али ту мислим и на недавну посету председника Вучића САД", рекао је он, додавши да је неопходно да постоји сарадња са свим земљама у региону.

Покретање унутрашњег дијалога о Косову оценио је као добру идеју.

"Очекујем да ће и друге земље региона бити позитивне када је о томе реч, и ту пре свега мислим на Албанију", каже Фратини.

На питање да прокоментарише случај Каталоније и Косова и двоструке аршине које је својим ставом показала ЕУ, Фратини каже да је од почетка био против било каквог референдума у Каталонији, јер је јединство земаља као што је Шпанија један од стубова стабилности ЕУ. 

У супротном би дошло до домино ефекта. После Каталоније и други региони Европе би могли да поступе исто, упозорава и због тога се залаже да се одржи национално јединство свуда.

"Када говоре о Косову, кажу да је то специјалан, јединствен случај. Искрено говорећи, то је разлог зашто треба избећи сваки вид конфронтације и председник Вучић је био у праву када је покренуо јавну дебату о Косову задржавајући при томе став о непризнавању независности", сматра Фратини.

Кад је реч о Косову, једини начин јесте да се настави са свеобухватним политичким дијалогом који је покренуо председник, за то не постоји алтернатива, каже он.

Фратини ће ове недеље учествати на Београдском безбедносном форуму на панелу посвећеном будућности Европе, а његова главна порука биће да Европа пролази кроз изузетно тешка времена, али да се мора реафирмисати идеја политичког јединства када је реч о питањима као што су миграције, борба против тероризма, безбедност.

"У супротном ће Европа бити слабија у глобализованом свету. Америка ће имати главну реч, а Европа неће бити битна. На жалост, не видим данас много лидера у Европи који могу да иду у том правцу", закључио је Фратини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи