Ружић: Законом уводимо ред, радници неће бити надничари

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да су нетачне тврдње појединих синдиката просвете и здравства да ће, ако се усвоји Закон о запосленима у јавним службама, радници постати надничари и да ће им бити суспендована права колективног преговарања.

Бранко Ружић је, коментаришући јучерашњи протест појединих синдиката просвете и здравста који траже да Закон о запосленима у јавним службама не буде усвојен, рекао да је питање у вези са колективним преговарањем и преговарање са синдикатама системским законом још у марту измештено у Социјално-економски савет.

"Не видим начин да овим законом може бити суспендовано право да свака јавна служба са својим ресорним министром разговара о основици, коефицијенту и свему што их интересује", сматра Ружић.

Истакао је да је суштина закона да се уведе ред у систем и да ниједан синдикат, како је рекао, нема ексклузивитет у захтевима за повећања плате за запослене.

"Желимо да уједначимо систем, да наградимо оне који вредно раде, да едукујемо оне који слабије раде и да немамо фрапантне разлике између оних који обављају исти посао, а имају различита примања", рекао је Ружић.

Министар је додао да од синдиката просвете и здравства није чуо ниједну примедбу која конкретно задире у нацрт овог закона.

Ружић сматра и да постоји парадокс у захтевима појединих синдиката просвете и здравства који траже да се не усвоји Закон о запосленима у јавним службама.

Према његовом мишљењу, синдикати су, упућујући допис премијерки Ани Брнабић у којем захтевају да се закон повуче из скупштинске процедуре, показали да нису довољно упућени и да немају информацију да поменути закон још није ни стигао до Скупштине.

"Ми тек очекујемо мишљења ресорних министарстава и Социјално-економског савета. Подвлачим да овај закон не решава захтев синдиката за повећањем плата за 20 или 25 одсто, већ да се то решава уштедама у буџету", нагласио је Ружић.

Министар је рекао да је у протекла три месеца разменио мишљења са кредибилним представницима синдиката из система јавних служби и да је министарство на чијем је челу усвојило више од 70 одсто њихових примедби.

"Запошљавање инспектора треба да буде приоритет"

Ружић очекује да ће недовољан број запослених у инспекцијским службама бити решаван наредне године и да рационализација и забрана запошљавања у јавном сектору "не значи немогућност нових пријема".

Министар је рекао да је применом рационализације највише претрпела инспекцијска служба, па се дешавају, како је рекао, парадоксалне ситуације да у појединим окрузима инспекцијски надзор обавља само једна особа.

"У Јабланичком и Пчињском округу ради само један здравствени инспектор, у Нишавском округу такође. Имамо ситуације да на локалном нивоу, један инспектор обавља послове четири различите инспекције што је неодрживо", каже Ружић који се данас састао са Координационом комисијом која контролише и рад 40 републичких инспекција.

Према подацима Комисије у Србији једнан инспектор долази на 1.200 грађана, а у Европи на 780 грађана.

Та чињеница, сматра Ружић, указује на потребу за кадровским обнављањем како би инспекцијске служне радиле у складу са стратегијом владе у борби против сиве економије и у интересу привреде и грађана Србије.

"Очекујем да следећа година буде година оптимизације, а не рационализације која је код неких постала еуфемизам за отпуштање. Мислим да се сада отвара нова епоха у којој ћемо на оптималан начин запошљавати у оним службама, па и у инспекцијским, да бисмо постигли циљеве који су потребни и влади и грађанима", рекао је Ружић.

Додао је да је применом Закона о инспекцијском надзору, који је усвојен 2015. године, у протекле две године рад инспекцијских служби постао транспарентији, а привередни амбијент далеко предвидљивији.

Министар је нагласио да је важно је да грађани и привредници не схватају рад инспекцијских служби као кажњавање јер они сада имају и саветодавну функцију.

"Рад инспекцијских служби је у функцији безбедности свих грађана када користе неки производ, шаљу дете у школу или вртић, одлазе у ресторан, плаћају порез... Инспекори нису непријатељи, они раде у интересу свих нас", рекао је Ружић.

Помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу, задужена за сектор тржишне инспекције, Лидија Стојановић најавила је да је следећи корак у реформи инспекцијских служби до краја 2018. године увођење "Е-инспектора", јединствене платформе за рад и извештавање свих 40 инспекција.

Као један од резултата у борби против сиве економије Инспекторат за рад наводи да је у првих седам месеци ове године затекао 13.716 радника "на црно" од којих је 12.861 после надзора засновало радни однос.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи