Београдски избори, коме су важнији и каква нас кампања чека

Од када је најављено да би београдски избори могли да буду пре пролећа, у децембру, то је постало једна од главних политичких прича. За ту опцију спремне су и власт и опозиција. Док су неки већ објавили кандидатуру, већина странака још није. Није познато ни да ли ће опозиција имати јединственог кандидата или иде разједињена. Каква нас кампања чека, коме су избори важнији?

Иако је према изборном календару за њих рано, о изборима у престоници није се ћутало на седници Скупштине града. Не зна се кад ће бити, али познато је, да за сада, владајућа СНС иде са листом, не са кандидатом.

"Ако се већ зна да ће Вучић бити, да ће листа носити његово име, било који кандидат ће бити поистовећен са Вучићем, тако да биће јасно да ко гласа за СНС, гласа за Вучића. Кандидат је у овом тренутку најмање битан, мада би било добро да знамо", каже каже Ненад Чалуковић, новинар "Недељника".

Није се знало ни уочи прошлих, кад је на листи напредњака данашњи градоначелник Синиша Мали био осми, а Зорана Михајловић прва. Иначе, у називе листа готово све странке су стављале имена својих председника.

"Ови нису избори у класичном смислу за градоначелника какви су били до 2004. када се гласало за личност, сада се гласа за страначке листе и листе групе грађана", каже Бранко Радун, политички аналитичар.

Ништа јасније ни у опозиционим редовима. Подељени су и у вези са тим да ли евентуано треба бојкотовати изборе. Линија подела још је више кад је реч о кандидатима. Лидеру Покрета слободних грађана Саши Јанковићу Драган Ђилас је прихватљив. Није и Саши Радуловићу.

СДС се не изјашњава. Вук Јеремић странку оснива следећег месеца. Александар Шапић понавља - излази сам, а после ће разговарати са свима.

"Опозиција их још не види као своју шансу, чини се да је у овом дану најближи кандидатури Драган Ђилас као заједнички кандидат Саше Јанковића, Вука Јеремића и ДС-а", каже Ненад Чалуковић.

"Ови избори су врло значајни и за власт и опозиију, јер Београд није само престоница и највећа изборна јединица, већ носи велики део политичке тежине, тј. у Београду се дешавају промене, ако до њих дође", каже Радун. 

Без обзира на датум, Београђане у сваком случају чека кампања. 

"Овде је незамисливо да кампања не буде прљава", каже Чалуковић.

"Ако буду у децембру, она ће бити краћа, оштрија, ако буду у марту, биће дужа, и зависи од тога да ли ће да буду и парламентарни", каже Радун.

За сада је извесно да актуелни градоначелник подноси оставку ако избори буду пре времена и да се у том случају неће кандидовати. Грађани престонице иначе гласају за одборнике који потом бирају градоначелника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи