"Стратегија приступања Србије ЕУ треба да има јасну визију"

Посланик ЕП Андор Дели каже да стратегија Европске комисије о могућем уласку Србије у ЕУ 2025. мора да буде политички акт са јасном визијом шта и када треба да ураде Србија и Унија, а не да буде "технократски папир".

Поводом недавне изјаве председника Европске комисије Жан Клод Јункера да би Србија и Црна Гора могле да приступе ЕУ 2025. године, Дели је рекао да је та изјава на неки начин одговор на незадовољство земаља Западног Балкана због односа Брисела.

"Изјава Јункера јесте била закаснела, али боље икад него никад. Изјава је служила за неку врсту гашења пожара јер постоји незадовољство у земљама Западног Балкана због односа Уније", рекао је Дели у Београду.

Оценио је да су захтеви балканских земаља да не могу само оне да раде, него да и Унија треба нешто да учини – "посве легитимни".

Дели, који је и члан делегације ЕП за односе са Србијом, оценио је да је најважнији моменат који се ишчекује у наредном периоду доношење Стратегије за успешно приступање Србије и Црне Горе ЕУ до 2025. године, која је најављена за фебруар.

"Веома је битно шта ће бити у том документу и да ли ће то бити технократски папир у којем ће се поново изређати поглавља и ствари које сви знамо напамет, или ће да буде политички акт који ће да има јасну визију – ако те две земље ураде то и то, ми ћемо урадити то и то, и с одређеним временским оквирима", истакао је Дели, који је учествовао на панелу Центра за европске политике о заступању интереса Србије у Бриселу.

Додао је да, без обзира што Стратегију пише Европска комисија, Влада Србије треба да каже шта очекује и шта мисли о тој стратегији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи