Јевтић са представницима међународних мисија на КиМ

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се са представницима међународних мисија и организација на Косову и Метохији са којима је разговарао о опстанку и повртаку Срба у јужну српску покрајину.

Далибор Јевтић се најпре састао са амбасадором Италије на Косову Пјером Кристофором Сардијем коме је пренео да је један од најважнијих процеса за Србе на Косову процес повратка и да он не иде планираним темпом већ много спорије, саопштено је из кабинета министра за заједнице и повратак.

Указао је да одмах треба решити питање веће упослености припадника српског народа, а било је речи о безбедности и личним документима.

Други Јевтићев саговорник био је шеф УНХЦР-а на Косову и Метохији Нарасим Раом, коме је предочио да је УНХЦР важан партнер када се ради о повратку Срба на КиМ.

"Наставак сарадње је још један показатељ да заједно улажемо велике напоре да процес повратка учинимо бољим и успешнијим", рекао је Јевтић.

Саговорници су, како се наводи, закључили да и даље треба наставити са свим оним пројектима које Министарство за заједнцие и повратак води заједно са УНХЦР-ом.

Истакнуто је да их у наредном периоду треба интензивирати како би се у што скорије време дошло до бољих резултата.

Једни од најважнијих пројеката које Министарство води са УНХЦР-ом је пројекат повратка расељених из Црне Горе и Македоније као и Скопски процес.

Састанак са шефицом Међународе организације за миграције Тајмом Курт, Јевтић је искористио да на посредан начин саговорници предочи пројекат РРК4/ПРК4, који је успешно завршен као и о наставку овог пројекта РРК5/ПРК5 за који би Европска унија, кроз ИПА фондове требало да издвоји значајна средства.

"Пројекат ПРК је пројекат који се показао врло делотворним на терену. Успешно смо завршили последнњу фазу овог пројекта и искрено се радујем његовом наставку јер нам у многоме помаже да повратницима одговоримо на захтеве када је у питању изградња стамбених објеката", истакао је Јевтић.

Представница ДРЦ-а Кристен Стец је министру Јевтићу честитала на поновном именовању и унапређењу и истакла да се радује наставку сарадње.

Јевтић и Стецова су током састанка истакли да пројект затварања колективних центара, који је званично започео почетком изградње стамбених објеката за расељене у општини Штрпце тече веома добро и да са овим темпом треба и наставити.

"Профилизација расељених лица је од изузетне важности и мора се спровести на један квалитетан начин", закључено је на састанку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи