Вучић и Звиздић желе да подигну трговинску размену – Србија искрен пријатељ БиХ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем да су разговарали о подизању трговинске размене двеју земаља на две милијарде евра, што би било од великог значаја. Поручио је да је Србија искрен пријатељ БиХ.

Вучић је навео да је у разговору било речи о Подрињу, односно како ојачати тај део Србије и БиХ инфраструктурно.

"Разговарали смо и о неким ентитетским питањима, о којима ће се разговарати и на ентитетском нивоу", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је задовољан атмосфером и разговорима у Савету министара БиХ у Сарајеву, што је, како је рекао, веома важно.

Председник Србије је по завршетку посете Сарајеву истакао да нема потребе да било ко од Србије прави "баука" и да је Србија искрен пријатељ Босне и Херцеговине.

"Желим да кажем, посебно због бошњачких медија, да нема потребе да од Србије било ко прави баука. Она је искрен пријатељ Босне и Херцеговине. Покушајте да разумете Србију, покушајте да некад уђете у наше ципеле и видећете колико сам говорио истину", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Денисом Звиздићем.

Позвао је све да погледају како се Србија понашала према БиХ, да није ничим довела у питање њен територијални интегритет и да се није мешала, нити се меша у њене унутрашње ствари, већ је конкретним мерама увек желела да побољша односе.

На свим местима, додао је, Србија је говорила у прилог Босни и Херцеговини, а од Босне и Херцеговине очекује исти такав пријатељски однос.

Захвалан је, додао је, свим представницима власти у БиХ на добром пријему, разумевању и разговорима.

"Нико од нас то не тражи, али ми ћемо се концентрисати на будућност и, ако у томе успемо, донеће то многе добре резултате и Србији и БиХ. Намера нам је да односи буду што бољи, уз што више међусобног поштовања и да се људи осете релаксирано", рекао је Вучић.

Србија са БиХ има највећи обим размене 

Како је навео, многе ствари ће се решавати, али он не жели да унапред обећава решења, јер ипак су у питању две стране.

"Мислим, међутим, да можемо да се окупимо у Београду до краја године, што би дало подстицај за даљи развој односа", поручио је Вучић.

Подсетивши да Србија са БиХ има највећи обим трговинске размене, те да је БиХ њен најзначајнији привредни партнер у региону, Вучић је рекао да српска страна то поштује, али и да жели да искористи за унапређење економских односа.

У том смислу је као важну ствар поменуо укидање ванцаринских баријера и намета.

"Реч је о фитосанитарним, ветеринарским мерама, разним ванцаринским баријерама, јер оне царинске уређене су због Цефте, али тај ванцарински део прави проблема пословним људима јер је неуређен па прави проблеме људима из обе земље. И ако бисмо то успели да решимо, сигуран сам да би, рецимо, млекари из БиХ имали бар за седам одсто мање трошкове ако макар једна дан мање проведу на граници", приметио је Вучић.

Како је рекао, очекује да се у будућности бавимо само конкретним питањима.

Захвалио је након посете и онима за које је рекао да ту његову посету нису дочекали с наклоношћу, али и констатовао да имају за то све мање аргумената.

Завршавајући званичнну посету Сарајеву, председник Србије не крије да је задовљан пријемом, разумевањем и разговорима са званичницима БиХ.

"Посебно да се захвалим људима који гледају у будућност и који размишљају о својој деци и о својим потомцима. Мислим да је важно да наш поглед треба да буде усмерен ка будућности не морамо да заборављамо прошлост нико нас не тера нити тражи.

Да се концентришемо на будућност то је важно, да радимо за нашу децу и ако то будемо успели у оваквој атмосфери, ја сам сигуран да ће донети добре резултате", нагласио је Вучић.

Звиздић: Циљ јачање укупних односа са Србијом

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да је Србија међу првим економским и трговинским партнерима БиХ и да Сарајево жели јачање укупних односа између две земље.

Звиздић је на конференцији за новинаре рекао да БиХ и Србија имају заједнички циљ да уђу у ЕУ, као и да историјски и геостратешки односи и позиција две земље усмеравају БиХ и Србију једне ка другима.

Он је рекао да је на данашњем састанку закључено да се кроз реализацију одређених пројеката, посебно инфраструктурних, може значајно повећати обим спољнотрговинске размене и економске сарадње.

"То ће бити циљеви ка којима ће Савет министара БиХ бити усмерен. Један од кључних циљева је да идемо на две милијарде наше трговинске размене", казао је Звиздић.

Према његовим речима, то подразумева низ других активности – уклањање царинских баријера, признавање мериторних лабораторијских налаза, бржи проток робе, људи и робе на границама, бољу инфраструктурну повезаност, као и хармонизовање легислативе.

Звиздић је рекао да би у новембру у Београду требало да буде одржана заједничка седница две владе.

Председавајући Савета министара истакао је значај интегрисања економског простора, што нема везе са динамиком европских интеграција, али подразумева планско коришћење укупних природних и људских ресурса земаља Западног Балкана.

"Свака држава Западног Балкана појединачно је мало тржиште, које није превише интересантно озбиљним инвеститорима, али ако понудимо заједничке пројекте и заједничке наступе према трећим тржиштима можемо бити врло атрактивно подручје за нове инвестиције, што подразумева и отварање нових радних места", рекао је Звиздић.

Према његовим речима, БиХ и Србија ускоро би требало да реше спорна питања државне границе.

Председник Србије се претходно састао с члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине, а испред зграде парламента приређен му је свечани дочек.

У делегацији коју предводи Вучић били су и потпредседници Владе Србије и министри Зорана Михајловић и Расим Љајић.

После шест година ово је прва званична посета председника Србије Босни и Херцеговини, а Вучић се током прве посете БиХ у својству шефа државе састао са највишим званичницима у Сарајеву и посетио је Источно Сарајево у Републици Српској.

Председник је са званичницима у БиХ разговарао о нерешеним питањима границе две земље, економским темама, али и одређеним политичким питањима.

У међувремену, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарали су са колегама, министром спољне трговине и економских односа у Савету министара БиХ Мирком Шаровићем и министром саобраћаја и комуникације Исмиром Јуском.

Састанку је присуствовао и Вјекослав Беванда, заменик председавајућег Савета министара БиХ и министар финансија и трезора.

Званичну посету председника Србије, Александра Вучића Сарајеву, медији у региону оцењују као корак напред и прави начин за стабилизацију ситуације у региону Западног Балкана.

Много тога што је првог дана посете договорено, требало би да до краја године буде и реализовано када се очекује и узвратна посета делегације БиХ Србији. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи