Перспектива чланства Србије у ЕУ подстрек за реформе

Чланство у Европској унији за Србију свакако остаје један од највиших спољнополитичких приоритета, а перспектива чланства даје снажан подстрек свеобухватним реформама које Србија спроводи и подстицај је помирењу и регионалној сарадњи на читавом Балкану, рекао је потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је у говору на неформалном састанку министара спољних послова Процеса сарадње у Југоисточној Европи, којим ће у наредном периоду председавати Словенија, рекао да је нада Србије да ће председавање Естоније запамтити по томе што је Србија отворила већи број преговарачких поглавља – "и учинићемо све што је до нас да се то и оствари".

"Међутим, наш реформски процес спроводимо првенствено зарад нас самих – наше земље и грађана. Чланство у ЕУ је додатна корист, којој тежимо као кључном спољнополитичком циљу", поручио је Дачић.

Подсетивши да је Србија до сада отворила 10 преговарачких поглавља и два привремено затворила, министар је казао да је настојање Србије да очува успостављену динамику одржавања међувладиних конференција и да у наредном периоду отвори сва поглавља за која, у датом моменту, покажемо да смо технички спремни.

Свако отварање нових поглавља у преговорима са ЕУ представља додатни замајац реформама, рекао је Дачић.

"Свесни смо да је, у односу на друге кандидате, преговарачки процес Србије додатно оптерећен условљавањем напретка у преговорима напретком у дијалогу Београда са Приштином. Тај процес зависи од обе стране. Међутим, а то желим посебно да нагласим, сва спорна питања у региону морамо да решавамо непосредним разговорима заинтересованих страна, а у оквиру преговарачког процеса искључиво питања из домена правних тековина и позитивне праксе ЕУ," каже Дачић.

Дачић је рекао да оно чега Србија мора да буде свесна и из чега, како је рекао, би ваљало да црпи позитивну енергију у тренуцима сумње, јесте чињеница која проистиче из низа форума намењених регионалној сарадњи а то је да политичка воља за помирењем постоји и да је она поткрепљена јасним ставовима грађана који желе просперитетнију будућност и бољи квалитет живота.

Ово, казао је, није важно само за Србију, већ је овакав став важан предуслов за успешно интегрисање региона у ЕУ – целовиту, безбедну и просперитетну – што је од кључног значаја не само за грађане држава чланица ЕУ, већ и за све грађане Европског континента.

"Од Србије можете да очекујете конструктиван приступ и непоколебљиву посвећеност при решавању свих спорова и отворених питања. Србија остаје одговоран чинилац и учесник који доприноси регионалној стабилности и безбедности упркос свим изазовима. Управо зато подржавамо интензивирање регионалне сарадње успостављањем нових тела попут Фонда за западни Балкан, Регионалне канцеларије за сарадњу младих, Транспортне заједнице, Коморског инвестиционог форума и других", рекао је министар.

Изразио је наду да ћемо добром духу сарадње и међусобне подршке, кроз неопходне али оствариве компромисе, успети да на територији западног Балкана, у Београду, будемо домаћини Секретаријата Транспортне заједнице.

Одржан први министарски састанак Фонда за Западни Балкан

На Бледу је одржана и прва Конференција министара иностранихх послова Фонда за Западни Балкан, којој је присуство Ивица Дачић, а на којем је објављен почетак пуне примене Споразума о Фонду за Западни Балкан.

Министар Дачић је у свом обраћању рекао да је реч о важној институцији, која ће служити зближавању грађана и грађанки Западног Балкана и помагати интеграцији региона у ЕУ.

Изразивши велико задовољство овим скупом, Дачић је рекао да се тиме, по први пут у новијој историји нашег региона отвара пут сарадњи цивилног друштва у домену културе, научној и истраживачкој области, размени младих и јачању одрживог развоја.

"Слично као и у случају Регионалне канцеларије за сарадњу младих, и овај пројекат представља пионирски подухват који укључује све потписнице из региона Западног Балкана, а по угледу на већ веома успешни Међународни вишеградски фонд Вишеградске групе", рекао је Дачић.

Министар је указао да је Србија брзом ратификацијом у Народној скупштини показала да је усмерена ка истинском помирењу и развоју читавог региона, јер је Споразум о Фонду за Западни Балкан први споразум у којем, уз поштовање одредби Договора о регионалном представљању и сарадњи, Србија ставља потпис упоредо са другим учесницама са Западног Балкана.

Београд је, такође, истакао је Дачић, уплатио договорене финансијске обавезе за прву, а убрзо и текућу годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи