Брнабићева за РТС: Србија је војно неутрална, разбијамо табуе

Србија је посвећена својој стабилности, бранимо своје економске и политичке интересе, поручује са Бледа премијерка Србије Ана Брнабић. Каже да је стекла утисак да сви хвале напоре Србије у смислу макроекономске стабилности, фискалне консолидације и онога што је постигнуто на смањењу јавног дуга. Србија није само декларативно војно неутрална, рекла је Брнабићева на форуму.

Председница Владе Србије Ана Брнабић учествује на Бледском стратешком форуму. На маргинама форума имала је бројне билатералне састанке, између осталих и са замеником помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Хојтом Брајаном Јијем.

Премијерка је за РТС рекла да су основне теме састанка са Јијем били билатерални односи САД и Србије, али да су разговарали и о регионалној стабилности.

"Закључили смо да је сарадња са САД на највишем нивоу у односу на претходне деценије", рекла је Брнабићева подсетивши на састанак председника Александра Вучића са америчким потпредседником Мајком Пенсом, са којим се и она састала у Подгорици.

Брнабићева је рекла да је Ји био заинтересован и за интерни дијалог о Космету, а на питање да ли је споменуто да ће и Вашингтон да се укључи у дијалог, како су претходних дана писали медији, премијерка је рекла да то није била тема.

"Хтели су да више знају о томе шта је интерни дијалог и како ће то изгледати, и да ли председник и влада имају неки предлог решења или улазе потпуно отворено у дијалог. Нисмо причали о укључивању САД, то су преговори Београда и Приштине под покровитељством ЕУ", рекла је Брнабићева.

Премијерка је рекла да је током данашњих сусрета стекла утисак да сви хвале напоре Србије у смислу макроекономске стабилности, фискалне консолидације и онога што је постигнуто на смањењу јавног дуга.

Брнабићева је рекла да се на данашњим састанцима разговарало и о евроинтеграцијама, и о томе да је важно да се наставе овим темпом. Очекујемо отварање још неких поглавља до краја године, рекла је Брнабићева.

На Бледу се говорило и о утицају Русије на Балкану. Председница Владе је подсетила да је на Панелу лидера истакла да је Србија војно неутрална и да је табу да Србија има више војних вежби са Русијом.

"Јасни смо – имамо војну неутралност и посвећени смо јој. Србија није само декларативно војно неутрална. Овде се није много знало, али много више војних вежби и активности имамо са САД и са НАТО-ом у оквиру Партнерства за мир него са Русијом", навела је Брнабићева истакавши да су то "табуи који се разбијају на оваквим састанцима".

На предстојећем састанку са словеначким колегом Миром Цераром разговараће о инвестицијама.

"Инвестиције ће бити тема, имамо одличну трговинску сарадњу са Словенојом, која је један од наших најважнијих партнера. У Србији имају око 600 компанија и запошљавају око 35.000 људи", рекла је Брнабићева истакавши да је разговарала данас са представницима "Петрола" о томе како да прошире пословање у Србији, али и у региону из Србије.

Тема ће бити и дигитализација јер је, каже, Србија учила од Словеније о реформи јавне управе.

Брнабићева је рекла и да се стално инсистира на томе шта Србија мисли и којој се страни приклања у арбитражном спору између Хрватске и Словеније.

"Рекла сам им да је то спор две земље чланице ЕУ, Србија је посвећена својој стабилности, бранимо своје економске и политичке интересе. Нама је важно то да Србија поштује интегритет свих земаља у региону као што и ми желимо да они поштују наш", закључила је Брнабићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи