Брнабић: Дијалог о нерешеним питањима незаобилазан

Не можемо се правити да отворених питања нема – има их пуно и тешка су, али важно је да што више разговарамо, поручује са Бледа премијерка Србије Ана Брнабић.

Дијалог је незаобилазан када је реч о нерешеним питањима у региону, а таквих питања је пуно, истакла је на Бледу премијерка Србије Ана Брнабић.

"Дијалог је увек важан. Дијалог и регионална стабилност су најважнији приоритети Владе Србије", истакла је Брнабићева коментаришући одлуку приштинских власти да не дозволе српским званичницима прелаз преко Јариња и протестну ноту Србије Хрватској због инцидента испред просторија СНВ-а.

Брнабићева је на конференцији за новинаре на Бледу подсетила да је у последња два месеца било четири регионална догађаја и да је на свим била присутна.

Без дијалога би се, рекла је, отворена питања решавала другачије, или неформално или запаљивом реториком.

"Не можемо се правити да отворених питања нема. Има их пуно и тешка су. Важно је да се често срећемо и што више разговарамо, као и што више договора постижемо", поручила је премијерка.

За ова два догађаја рекла је да ће се такве ствари дешавати све док буде отворених питања.

"Поштовати суверенитет и територијални интегритет"

Упитана за мишљење о одлуци Арбитражног суда о Пиранском заливу Брнабићева је рекла да је незахвално да као председник Владе Србије коментарише питање које се тиче Словеније и Хрватске, две чланице ЕУ.

"Нама је важно и то увек помињемо да је битно поштовати територијални интегритет и суверенитет, што ми као Србија радимо и очекујемо да се наш територијални интегритет и суверенитет поштују. Надамо се да ће Словенија и Хрватска у оквиру арбитраже и заједничког чланства у ЕУ наћи најбоље решење да се овај проблем реши", нагласила је Брнабићева.

Подвукла је да се међународно право и владавина права морају поштовати.

"Ми смо били жртва када се нису поштовали. Апеловала бих да се поштовање међународног права не гледа од случаја до случаја, већ да се поштује у свим ситуацијама", рекла је Брнабићева.

Упитана за отворена питања Србије и Хрватске рекла је да се нада да ће их бити све мање, посебно након што дође до састанка председника две државе.

"Очекујем након тога да ће дијалог две земље ићи боље", нагласила је премијерка додајући да је имала добре разговоре са хрватским премијером.

Оставила је отворену могућност да се питање граница реши међународном арбитражом.

Када је реч о Форуму, рекла је да су овакви скупови веома важни за све земље региона, а тако и Србију, јер имају могћност да још једном разговарају са партнерима из ЕУ око наше стратешке визије даљег напретка и фокуса европских интерација.

"Очекујем да као и увек са регионалних скупова изађемо са бољим разумевањем за све нас у региону", закључила је Брнабићева.

"Брз приступ сигнал за регионалну стабилност"

Брз приступ Европској унији неких земаља Западног Балкана, које су најнапредније у том процесу, биће јако добар сигнал за регионалну стабилност, оценила је Брнабићева.

Ана Брнабић је, у изјави новинарима, након панела лидера у оквиру Бледског стратешког форума, истакла да су европске интеграције регион подједнако важне за Западни Балкан, колико и за ЕУ.

Брнабићева је подвукла да је Србија стратешки опредељена ка ЕУ, и да жели да постане члан европске породице нација.

"Србија јесте у Европи и идемо прилично добрим темпом. Отворено је 10, већ затворена два поглавља и очекујемо да се до краја године још неколико отвори. За владу је важно како да имплементирамо реформе, а имамо три стуба - економска стабилност и просперитет, реформа јавне управе, владавина права и поштовање закона", објаснила је Брнабићева рекавши да је због нас важна имплементација реформи.

Када је реч о перцепцији Србије изразила је жаљење што датира из неких ранијих времена.

"Време је да се тај погрешан имиџ Србије разбије. Србија је земља која је најмултиетничкија у Европи, има преко 26 етничких заједница са огромним правима. Имамо савете националих мањина, а у републичком премијер има могућност да разговара са мањинама како би обезбедили да имају сва права", објаснила је Брнабићева.

"Србија искрено војно неутрална"

Подсетила је и да је Србија земља која учествује у мировним мисијама УН и ЕУ, те да је седма по учешћу, као и да, иако је перцепција да је Русија најближа по војној сарадњи, на првом месту војне кооперације САД, да је на другом НАТО, и тек онда Москва.

"Ми смо јасно и искрено у војној неутралности. Остаћемо војно неутрални и то показујемо на сваки начин", нагласила је Брнабићева.

Што се односа са Русијом тиче он је, према њеним речима комплексан, постоје блиске везе у смислу вере и традиције, али пре свега економије.

Подсетила је да Србија има важан трговински споразум са Русијом, који је важан део трговинске размене, раста и извоза.

"Партнери из ЕУ треба да разумеју то и не чини ми се да не постоји то разумевање. Србија је стратешки опредељена за ЕУ и то показујемо сваки дан. Да је ова влада посвећена томе доказ је да имамо два нова министарства једно за европске интеграције и друго за заштиту животне средине, поглавље које је најкомплексније и најскупље", рекла је Брнабићева додајући да све што радимо говори у прилог томе да смо стратешки орпедељени ка ЕУ.

Рекла је да је на маргинама Бледског стратешког форума имала доста политичких и економских састанака.

Што се тиче економских састанака, разговарала је, како је пренела, са представницима "Петрола", компаније која добро ради у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи