Србија упутила протестну ноту Хрватској

Поводом инцидента који се догодио у суботу у Загребу када су представници Аутохтоне Хрватске странке права износили проусташке и антисрпске политичке ставове испред седишта Српског народног вијећа и запалиле примерак самосталног српског недељника "Новости", Србија је упутила протестну ноту Хрватској.

Протестна нота је уручена отправнику послова Амбасаде Хрватске у Београду.

"Министарство спољних послова Србије сматра да овакав инцидент, извршен од стране неофашистичке политичке групе из Хрватске предвођене њеним председником, у присуству припадника МУП-а Хрватске, представља пример распиривања националне мржње и застрашивања припадника српске националне мањине у Хрватској, покушај ревизије историје као и величање усташког покрета и његових обележја", наводи се у саопштењу МСП-а.

Министарство спољних послова Србије очекује да се извршиоци кривичних дела оптуже и казне по закону.

"МСП очекује од надлежних институција Хрватске у духу очувања и даљег развијања билатералних односа, да убудуће спречи овакве скупове са извесним крајем, а то је вређање представника српске националне заједнице у Хрватској и Срба у целини", наводи се у протестној ноти.

Група чланова десничарске Аутохтоне хрватске странке права у Загребу је претила премијеру Андреју Пленковићу, у случају да скине плочу са натписом "За дом спремни" у Јасеновцу. На протесту су запалили примерак српског недељника Новости.

Реагујући поводом тог случаја министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да је Србија много пута изразила жељу за дијалогом и добросуседским односима са Хрватском.

"Али то подразумева да се свака од страна уздржава од неких потеза који могу бити провокација или вређање осећања српског и хрватског народа", истакао је Дачић.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи