Јоксимовићева и Макалистер: Стандардно добра и корисна посета

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је после састанка са известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Макалистером да очекује да ће до краја године Србија добити потврду земаља чланица да отвори још три поглавља - поглавље 6 (компанијско право), 30 (економски односи са иностранством) и 33 (финансијске и буџетске одредбе).

Србија је, каже министарка Јоксимоивћ, за та поглавља већ спремна, а припремају се још два која такође могу бити отворена.

Оценивши да је састанак са Мекалистером био добар, као и увек, Јоксимовићева је навела да је са њим осим о процесу европских интеграција разговарала и о спровођењу акционог плана за поглавље 23, што је један од репера да се оцени напредак у области владавине права.

Приметивши да је Макалистерова посета изазвала велику пажњу јавности, Јоксимовићева је подсетила да је он известилац за Србију ЕП још од 2014. године и да је увек био објективан и коректан уз повремене критике и запажања, која су, истиче, била корисна.

"Макалистер је слао корисне и важне поруке и помогао на путу европских интеграција у последње две, три године, тако да сам била мало изненађења доживљајем у јавности да сад он долази са неким посебним задатком, да се понаша као намесник, папа...", рекла је министарка.

То је, каже, потпуно нетачна процена. "Наравно да је његов посао да се сусретне са свима, јер као известилац за Србију он мора да чује и различите ставове, не само од нас у влади, већ од свих актера политичког и јавног живота”, објаснила је Јоксимовићева.

Указујући да је Макалистер у међувремену постао и председник Спољнополитичког одбора ЕП и лично се заложио да остане известилац за Србију, што, каже, није уобичајена пракса, Јоскимовићева истиче да то показује његову добру вољу и спремност да на позитиван начин учествује у европским интеграцијама Србије.

Министарка се осврнула и на дешавања у региону, наводећи да је Србија показала спремност и вољу за добре и отворене односе.

"То морају да покажу и остали јер једнострани добри потези јесу пожељни, али неће довести до крајњег резултата, који би био добра сарадња. Очекујемо и видимо назнаке неких позитивнијих тонова, али то је заиста задатак за све нас у региону", рекла је Јоксимовић.

Иако дешавања у региону додатно оптерећују атмосферу или нису можда толико повољна и стимулативна за процес европских интеграција, Србија и Министарство за европске интеграције раде свој посао у интересу грађана, каже министарка.

"Некад ће то ићи брже, некад спорије, али нема потребе за фрустрацијама, ми радимо добар посао, ми смо озбиљан кандидат и (Дејвид) Макалистер је то и приметио. Мислим да је за нас добро да наставимо тај озбиљан рад на реформама", закључила је Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи