Ђурић: Унутрашњи дијалог у интересу потомства

Директор Канцеларије за Косово И Метохију Марко Ђурић каже да ће модалитети решавања косовског питања имати последице по читав српски народ и све грађане, због чега је, тврди, природно да сви друштвени сегменти треба да буду укључени у тражење одговора на важна питања.

Ђурић је у интервјуу Јединству рекао да сви друштвени сегменти треба да дају допринос у давању одговора на питања као што су "шта је то што ми као колектив желимо", "шта смо у могућности да добијемо", "чега смо спремни да се одрекнемо да бисмо добили оно што желимо".

"Последња истраживања јавног мњења показују да 70 одсто грађана сматра да нам је такав унутрашњи дијалог потребан, док само 14 одсто сматра да то није тема за разговор. Још једном се испоставило да је председник Александар Вучић веома добро осетио пулс нације, а они који не желе да дају допринос том дијалогу нека размисле да ли треба да остану глуви на жеље најмање 70 одсто својих суграђана", оценио је Ђурић.

Ђурић је уверен да најмање што ова генерација политичара треба да уради за потомство јесте да одговори на питање "шта је то што ваш народ жели", али тако да одговор буде јасан и недвосмислен, утемељен на стварним жељама грађана.

Као позитиван помак Ђурић види то што су, како каже, млади почели да излазе из апатије и да о националним питањима размишљају на зрео и одговоран начин. 

"Ниједно друштво суочено са изазовима попут оних које ми имамо не може да те изазове превазиђе ако не користи елан и креативни потенцијал младих генерација. Албанци на Косову и Метохији и они који спонзоришу њихов такозвани државотворни пројекат то веома добро знају", напоменуо је Ђурић.

Упитан да ли верује да ће се политичка криза у Приштини, а која води ка новим изборима, продубити или се назире решење, Ђурић наводи да су српски посланици на КиМ, уз подршку своје државе, заузели став да ће бити део решења, а не део проблема у нашој јужној покрајини.

Друго важно становиште, које су такође заузели уз подршку државе Србије, јесте да треба да чекају и да не срљају у било какве постизборне аранжмане. 

"Мислим да је та позиција и поштена и друштвено одговорна", рекао је Ђурић, оценивши да су Срби данас на КиМ политичка снага која се не може игнорисати, а да Српска листа захваљујући реалној политичкој снази има могућност и да намеће своју политичку вољу и теме за политичку дискусију у покрајини.

А кад је реч о исходу политичке кризе и Пришитни, каже да она зависи искључиво од озбиљности и довитљивости албанских политичких актера, али и жеље међународне заједнице да се та ситуација превазиђе. 

Српски представници, с друге стране, како каже, пре свега морају да се наметну као чврст и озбиљан политички колектив, спреман да се непоколебљиво бори за своје интересе. 

Предуслови за то, додаје, створени су изванредним изборним резултатом Српске листе која је добила толику подршку зато што су њене предизборне поруке биле јасне, храбре и резолутне, и од њих не треба одступати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи